Young Galaxy – Ultramarine

Young galaxy - Ultramarine(Ablum – Paperback Records) Al drie maal eerder bracht Young Galaxy een album uit, maar nu pas heeft de band de aandacht van de Nederlandse media bereikt. Young Galaxy is een Canadese indie-droompop band uit Vancouver en heeft onlangs de fijne single ‘Pretty Boy’ uitgebracht. Het is een track die ook op verschillende radiostations te horen is geweest en is ook duidelijk de sterkste track van de plaat, die overigens Ultramarine is gedoopt. Misschien heeft het feit dat de plaat in Zweden is opgenomen bijgedragen aan het feit dat Young Galaxy met haar muziek nu ook voet zet op Europese bodem.

Young Galaxy bestaat uit vijf leden, waarvan twee vrouwen. Catherine McCandless neemt de hoofdvocalen voor haar rekening en wordt hierbij geholpen door gitarist Stephen Ramsay. McCandless heeft de typisch dromerige zang die je verwacht van droompop: de zanglijnen zijn vaak rustig, nemen geen hoofdrol in in de composities en zijn tekstueel niet hoogdravend. De dromerige sfeer wordt versterkt door de synthesizers, terwijl de drums juist op de achtergrond een plaats krijgen. ‘In Fire’ is een goed voorbeeld van hoe deze instrumentatie is uitgewerkt. Dit nummer begint eenvoudig met een rustige drumline, ingehouden synths en kalme zanglijnen. Gedurende het nummer vordert, worden er (zang)lagen toegevoegd zodat er een mooi stuk ontstaat.

In contrast met ‘In Fire’ is single ‘Pretty Boy’ juist erg opzwepend. Tegelijkertijd bevat het idealistische, liefdes-gedreven idee?n over de wereld: ?“when we were lost we found each other”. Door het toevoegen van een tweede zanglijn en de rijk gebruikte instrumentatie werkt ‘Pretty Boy’ toe naar een ingetogen climax.

Experimenteel durft Young Galaxy enigszins te zijn in ‘New Summer,’ waarin wordt ingezet met piepende, snerpende geluiden en die gedurende het nummer op de achtergrond te horen zijn. Verder is Ultramarine een vrij veilig album, dat precies geeft wat je verwacht van droompop: rustig, kabbelend en enigszins zweverig met af en toe een uithaal.

Met Ultramarine laat Young Galaxy zien dat ze een plaats hebben in de hedendaagse popmuziek. Het heeft nu acht jaar geduurd sinds de oprichting van de band, tot een single op de Nederlandse radio. Over het algemeen is het een degelijk album, zonder verrassingselementen. Dit zorgt voor een stabiele basis, waaruit ze misschien in de toekomst nog verder kunnen putten. Het is echter niet direct het album dat ze ook écht op de kaart zal zetten, daarvoor mist het nog een aantal pittige tracks.