Highasakite @ Mercury Lounge, New York City

Een concertzaal in New York City, the greatest city in the world,?heeft regelmatig meerdere concerten gepland op dezelfde avond, waardoor het soms laat in de middag begint en soms pas na?middernacht. De bescheiden Mercury Lounge heeft vandaag?Highasakite (die haar tournee begint) en Tall Ships (die haar tournee?eindigt) op het programma staan.

‘Bedankt dat jullie allemaal zo vroeg zijn gekomen’, aldus frontman Rich Phethean. Het?Engelse Tall Ships bracht afgelopen oktober haar debuutplaat Everything Touching uit?en ook in Amerika zijn de nummers bekend. De mannen zijn duidelijk enthousiast over de?reactie in de zaal. ‘Het is heel cool om aan de andere kant van de wereld te staan en iemand?je nummers te zien zingen.’ Het viertal zegt graag snel terug te komen naar New York,?maar staat in april en juli ook in Nederland.

Highasakite moest onlangs nog haar concert op Nordic Delight Festival in Utrecht afgelasten?vanwege een ziektegeval in de band, maar de optredens in Amerika gaan gewoonweg door.?De groep staat vandaag voor het eerst in New York, laten ze weten voordat ze beginnen,?alsof het een vreemde bekentenis is. De Noorse indieband maakt mierzoete indiepop en?weet er vandaag veel mensen mee te verwarmen, maar een uitgebreide podiumpresentatie?hoeven we niet te verwachten. Dat terwijl het podium leuk is ingericht met veertjes en?lampjes.

Zangeres Ingrid Helene H?vik weet zichzelf duidelijk geen houding te geven op een groot?podium voor een zaal met onbekende mensen. ‘Ik zou meer praten als ik wist wat ik moest?zeggen’, aldus de zangeres die de tussenpauzes niet weet op te vullen. De muziek van het?vijftal is vandaag net zo prachtig als op debuutplaat All That Floats Will Rain, maar het?optreden voegt hier helaas weinig aan toe. Een groot verschil met het wervelende Tall Ships?als voorprogramma.

Tekst: Marcel Kamphuis

Fotografie: Nikki Smits