Esben and the Witch @ Mercury Lounge, New York City

Mercury Lounge heeft ongeveer de capaciteit van EKKO in Utrecht, 250?bezoekers, en had onlangs nog Alt-J, Daughter, 2:54 en Dry the River op het?programma en ook ons eigen Jacco Gardner staat er binnenkort. Het is de?ideale plek om nieuwe bands te ontdekken. Het experimentele Esben and?the Witch, vernoemd naar een Deens sprookje, komt naar the city that never?sleeps voor twee optredens, waarvan eentje in Mercury Lounge.

Heliotropes maakt doomy pop en komt uit Brooklyn, waar ze samen met het?hoofdprogramma morgen ook mogen optreden, maar weet tevens vandaag in Manhattan?veel publiek aan te trekken. De groep werd vorig jaar getekend door Manimal Vinyl (Bat For?Lashes, Warpaint) en komt deze zomer met het eerste wapenfeit, maar gaat eerst nog een?maand lang door thuisland en Canada met Esben and the Witch. Het optreden is nog wat?klungelig, maar de groeipotentie is overduidelijk.

Na middernacht beklimt Esben and the Witch het podium. De groep komt uit Engeland?en het Britse accent van zangeres Rachel Davies valt meteen op. ‘Kan iemand het voor?me vertalen’, zegt een grappige bezoeker zachtjes. Nummers van het nieuwe “Wash the?Sins Not Only the Face” worden netjes afgewisseld met de debuutplaat. Het trio weet?de nummers bijna identiek in een live-versie te gieten, allemaal prachtig binnen het?zelfverzonnen hokje nightmare pop.

Het drietal stond in de BBC Sound of 2011-lijst, maar is nooit echt doorgebroken tot het?grote publiek en daar zal vandaag ook geen verandering in komen. De muziek wordt vaak?vergeleken met Siouxsie and the Banshees, maar weinig mensen zullen de hoogtijden rond 1980 van deze band echt hebben meegemaakt. Het is duidelijk dat veel vooral voor het?plaatselijke voorprogramma zijn gekomen en de zaal stroomt voor het einde al rustig leeg.?Jammer.

Tekst: Marcel Kamphuis

Fotografie: Nikki Smits