Gideon

Begin maart stond de Amerikaanse hardcoreband Gideon in Kafee Aloys te Eindhoven, als onderdeel van hun grootschalige Europese tour. Het kwartet mag dan nu nog niet zo bekend zijn aan deze kant van de oceaan, daar komt snel verandering in. Met het tweede album Milestone op zak wordt de wereld veroverd. Tijd voor een kort praatje met de heren.

Het gaat goed met Dani?l, Dani?l, Timmy en Jake. Hun huidige tour verloopt op rolletjes. De ervaring van het spelen in Groot-Brittanni? en Europa als Amerikaanse band, pakt niemand meer van hen af. Maar met het touren in verre oorden, komt ook een groot aantal uren onderweg zijn. Gitarist Dani?l McCartney: “Het optreden hier is geweldig. Om te zorgen dat het in de uren die we in de bandbus doorbrengen ook niet saai wordt, luisteren we eigenlijk vooral veel naar muziek. Er wordt gelezen en we sporten zoveel mogelijk.” De uren in de sportschool werpen hun vruchten af voor alle bandleden, die zich bijna kunnen meten met spierbundel annex zanger Greg Puciato van The Dillinger Escape Plan. Een band die, samen met onder de inmiddels uit elkaar gevallen groepen Thrice en Heave Heart, tot de voorbeelden van Gideon gerekend mag worden.

GideonROAR

Het booken van een volledige Europese tour is overigens geen gemakkelijke opdracht geweest. Veel bands struikelen er over of maken er uiteindelijk een tour van twee landen van, zo niet Gideon. Met zeven landen en 25 data is de planning helemaal dicht getimmerd. “Dat hebben we te danken aan een goede agent. Om het in Europa te redden als je hier niet vandaan komt, zou ik altijd adviseren om met een bookingskantoor in zee te gaan. Het eist veel werk en touren in je thuisland om de aandacht te trekken van de juiste mensen, maar als je bereid bent om dat te doen dan komt er een kans. We hopen dat die er ook komt voor Australi?, ik kan niet wachten om ook daar een keer op de planken te mogen staan.”

Hard werken is overigens niet het enige waar de mannen in geloven. Naast de labels ‘hardcore’ en ‘metalcore’, staan ze bekend als verkondigers van het woord van de Heer. Niet iets om voor jezelf te houden, aldus Dani?l. “Onze religieuze denkwijze is zeker van invloed op onze muziek. We leggen graag de nadruk op de dingen waar het leven echt om draait, zoals ook naar voren komt op Milestone. Geloof is daar een onderdeel van, net zoals problemen waar je mee zit en de meer dagelijkse ergernissen.” Het onderwerp zal daarom ook terug blijven komen op de opvolger van het vorig jaar uitgekomen album. “We zijn alweer bezig met het schrijven van nieuwe nummers en ik kan echt niet wachten om meer materiaal uit te brengen. Ons geluid lijkt steeds zwaarder te worden. We zijn bovendien bezig met een paar unieke toevoegingen, die alles nog toffer moeten maken. Maar we blijven natuurlijk Gideon en ons geluid zal geen grootse verandering doormaken.” Bang om iets nieuws te proberen zijn ze in ieder geval niet. Dat is dan ook de tip die Dani?l aan alle bands in het genre mee wil geven: “Probeer nieuwe dingen en stap uit je comfortzone!”