Ellie Goulding @ Paradiso, Amsterdam

“Ik kan nog steeds niet geloven dat jullie allemaal voor mij en mijn muziek zijn gekomen”, aldus Ellie Goulding na een krap halfuur in een volle Paradiso. Het vorig jaar door critici al goed ontvangen Halcyon werd ineens ook door de media opgepakt, al was het in eerste instantie de titeltrack van debuutplaat Lights die de hitlijsten bestormde. Maar toch had menigeen niet verwacht dat ze de Amsterdamse poptempel zou uitverkopen.

Ook Ellie Goulding zelf niet, iets wat ze de eerste nummers zelfs lichtelijk uitstraalt. Onder luid gejuich komt ze tijdens de intro van ‘Don’t Say a Word’ voorzichtig het podium op en tijdens het eerste half uur komt ze wat onwennig over, alsof ze bang is de hoge verwachtingen niet te kunnen vervullen. Haar vocalen zijn wat hees en dit in combinatie met het feit dat ze wat laag (en de instrumentatie wat hoog) in de mix staat, zorgt ervoor dat de eerste paar tracks aanvoelen als een valse start.

02 - Ellie Goulding

Het rijke ‘Figure 8’ wordt vanavond aangekleed met een prima gitaar solo, maar het is het breekbare ‘JOY’ wat een soort omslagpunt in de set markeert. De minieme instrumentatie zorgt voor meer ruimte en kalmte in haar stem en ook lijkt ze zelf wat meer uit haar schulp te kruipen. Ze lijkt zich meer in haar element te voelen halverwege de setlist, ‘Guns and Horses’ (alleen op akoestische gitaar) en ‘I Know You Care’ (enkel ondersteund door piano) zijn hier de beste voorbeelden van. Het is bewonderenswaardig hoe ze de volgepakte zaal, waar de gemiddelde leeftijd toch redelijk laag ligt, helemaal stil weet te krijgen.

En passant komt een cover van Elton John’s ‘Your Song’ (die eerder verscheen op Bright Lights, de re-release van Lights) voorbij, die net als alle andere songs woord voor woord meegezongen wordt. Het publiek is namelijk ontzettend enthousiast en tussen de nummers door wordt Ellie overrompeld met liefdesverklaringen.

Vanaf daar gaat het tempo weer omhoog en kruipt Ellie nog meer uit haar schulp. Ze springt en danst op het podium, een groot contrast met het begin van de show. Tijdens ‘Anything Could Happen’ slaat de gekte het meest over, bij dit nummer gaat het grootste deel van het publiek los. Na het enthousiaste ‘Starry Eyed’ komt na krap anderhalf uur een eind aan de reguliere setlist maar gelukkig komt ze terug, al duurt het volgens het publiek wel veel te lang. Met ‘I Need Your Love’ en het eerder besproken ‘Lights’ als kers op de taart komt er een einde aan deze avond, die zich het beste laat omschrijven als een slow starter. Het breekbare middenstuk en enthousiaste slot maken alles echter ruimschoots goed.

01 - Ellie Goulding


Fotografie: Remco Brinkhuis
Tekst: Jeffrey Zweep

1 Comment

Comments are closed.