Hocico @ Tivoli de Helling, Utrecht

Het is alweer een tijd geleden dat het Mexicaanse ?Hocico in Nederland optrad. Op 6 april is het dan zover tijdens een door Cyberia georganiseerde avond vol dark electro-, ebm- en industrialmuziek. Het optreden wordt voorafgegaan door het uit Duitsland afkomstige?Skyla Vertex?en Stahlnebel & Black Selket.
Stahlnebel and Black Selket, Skyla Vertex, Hocico

Stahlnebel & Black Selket

De twijfelachtige eer van het openen van de avond is voor Stahlnebel & Black Selket. Bij binnenkomst is het niet echt duidelijk dat er een optreden gaande is. Op het podium zijn er weliswaar twee mannen muziek aan het maken, maar er ontbreekt een zanger. Dan wordt het duidelijk dat die ontbrekende zanger Ralph al zingende door de zaal heen loopt. De reden is ook duidelijk: het is niet erg druk op dit vroege uur waarbij het aanwezige publiek zoals te verwachten is niet ver naar het podium komt. De energieke Ralph laat zich daar niet door ontmoedigen. Hij trekt een aantal bezoekers op het podium. Dit maakt het optreden wel vermakelijk, maar de muziek verdwijnt hierdoor teveel naar de achtergrond.
Stahlnebel and Black Selket, Skyla Vertex, Hocico

Skyla Vertex

Skyla Vertex is een relatief nieuw project van Greg, bekend van onder andere de bands Reaper en Nachtmahr. Nu staat Greg samen met mede-zanger Sascha in de hoofdrol van deze industrial electro-act. Het bruist van energie: de twee heren staan geen moment stil en weten de hele zaal in beweging te brengen. De zang wordt om de beurt door elk van de twee heren op zich genomen waarbij de ander bijvalt. Alleen tijdens het laatste nummer ‘Strom und Drang’ wordt er echt met z’n twee?n gezongen. Skyla Vertex wordt erg goed ontvangen en dat is terecht. Geen enkel moment verslapt het optreden; van het begin tot het einde gaat het op volle vaart en vooral Greg straalt van plezier.
Stahlnebel and Black Selket, Skyla Vertex, Hocico

Hocico

De zaal is inmiddels helemaal volgelopen voor de hoofdact van de avond. Hocico presenteert het nieuwe album El ?ltimo Minuto dat ?in lijn ligt met de twee voorgaande albums. Daarin ligt ook het minpunt van het nieuwe album. Het is niet vernieuwend. De agressieve harde electro ebm gaat onverminderd door zonder de hoogtepunten die we bij de vorige albums voorbij zagen komen. Op het podium maakt dat iets minder uit, maar toch is te merken dat de oudere nummers net iets lekkerder in het gehoor liggen. Of misschien komt dat omdat ze net iets bekender zijn? Waar het ook aan ligt, het optreden vordert met?doordringende ritmes en stampende beats. Zo energiek als Erik is, zo koel en neutraal staat zijn neef Oscar achter het keyboard. Het is de Hocico die we kennen, vertrouwd en zonder verrassingen.

Stahlnebel and Black Selket, Skyla Vertex, Hocico

Hocico