KMFDM & Deadcell @ Tivoli de Helling, Utrecht

KMFDM staat oorspronkelijk voor?Kein Mehrheit Für Die Mitleid. Sinds jaar en dag wordt dit gekscherend verbastert in?Kill Mother Fucking Depeche Mode.?Dit is Sascha Konietzko van KMFDM natuurlijk niet ontgaan. In de openingstrack van het nieuwe album KUNST horen we dat dan ook terug. KMFDM staat voor?‘over two & a half decades of conceptual continuity’?en in deze laatste twee en een halve decennia is de band gegroeid van een ‘art performance project’? tot een combinatie van heavy metal, electronic en een variatie van verschillende andere stijlen. Invloeden van Ministry, Front 242, Nine Inch Nails en Laibach horen we terug in het reportoire dat sinds dit jaar een indrukwekkend aantal van 18 albums telt.

KMFDM

KMFDM

De Nederlands band Deadcell is de openingsact op deze maandagavond in Tivoli de Helling. Volgende week vindt in Willemeen (Arnhem) de offici?le release van hun inmiddels vijfde album ‘The Dark Side Of the Light’ plaats. Als support voor KMFDM start de band een nieuwe concert tour.

De ontwikkeling die de Deadcell sound heeft gemaakt is nog niet ge?indigd. Dit is direct merkbaar bij de opkomst van leading man Marcus Bodine. Zijn centurion helm is aan de wilgen gehangen om plaats te maken voor een lederen pilotencap en goggles. De ingetogen opening van het optreden staat in groot contrast met wat we gewend zijn. Na een aantal nummers wordt die ingetogenheid minder en komt Marcus wat meer los. Het valt op dat dit vooral bij de oudere nummers het geval is; nummers die daardoor toch net weer even anders klinken dan ze ooit deden. Toch blijft die Deadcell sound over de hele linie herkenbaar, waardoor Marcus een eigen sound te pakken heeft gekregen.

Deadcell

Deadcell

Een maandag is natuurlijk geen bijzonder tactisch gekozen avond voor een concert. De dagelijkse verplichtingen van werk en school zullen voor velen een reden zijn om niet te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Tivoli niet tot aan de nok toe gevuld is wanneer het optreden van?KMFDM?begint. Sascha Konietzko en Lucia Cifarelli staan natuurlijk achter de lessenaar. Ze blijven daar gelukkig niet statisch achter verborgen staan. Vooral Lucia weet de gemoederen vooraan het podium te verhitten als ze uitdagend tot op centimeters van het publiek zingt. Met haar strakke laklederen kleding met vervaarlijk uitziende spikes trekt ze alle aandacht naar zich toe.

De kracht achter KMDFM is niet alleen de opvallende Lucia maar het hele muzikale concept. De mengeling van muzikale stijlen, de wisseling van zang tussen Sascha en Lucia en de performance – maakt het optreden compleet. Veel wisselwerking tussen de band en het publiek is er vanavond niet. Hoogstens een half woordje. Voor de aanwezigen maakt dit echter maar weinig uit.

KMFDM

KMFDM

De setlist bestaat uit een greep van het nieuwe album KUNST, waaronder de titeltrack en ‘Ave Maria’. Ter afwisseling passeren er ook een aantal oudere songs de revue. Pas bij de toegift komt het (overwegend jonge) publiek echt los met een heuse maar bescheiden moshpit. Meer dan twee toegiften zit er niet in. Of dit erg is valt te betwisten. Het is immers een doordeweekse dag, geen moment om tot in de vroege uurtjes door te gaan.