Efterklang @ Effenaar, Eindhoven

Casper Clausen haalt wat prullaria uit een envelop. “We brought you some stuff from our last shows. These are from Groningen.” Het optreden van?Efterklang?is bijna een uur onderweg als het tijd is voor het overbrengen van berichten: berichten die twee dagen eerder door het publiek in Groningen zijn achtergelaten voor de vanavond aanwezige toeschouwers in Eindhoven. Tevergeefs roept Casper wat namen om: “Sophie? Hans and Brenda?” Niemand reageert, en de band besluit verder te gaan met het optreden. Een fenomenaal optreden.

Voorprogramma vanavond is?Anna von Hausswolff, naar eigen zeggen groot fan van haar zuiderburen. De Zweedse maakt met haar vijfkoppige band duistere muziek met lange instrumentale stukken, en een belangrijke rol voor haar krachtige stem. Eind 2012 was er een voorzichtige doorbraak met haar tweede album, Ceremony.?De set van vanavond, niet langer dan een half uur, doet vooral wensen dat de Zweedse snel terugkomt voor een headline-tour langs de Nederlandse podia.

Efterklang trapt af met ‘Hollow Mountain’, tevens het openingsnummer van het vorig jaar verschenen?Piramida. Als het optreden van Efterklang vanavond uit meerdere delen bestaat, dan is het begin gewijd aan perfectie: foutloos vloeien nummers als ‘I Was Playing Drums’ en ‘Step Aside’ in elkaar over. Om geen tijd te verliezen worden toets- en drumsolo’s gebruikt om gitaren te stemmen, terwijl Casper even van het podium afloopt om drinken te halen. Hoogtepunt is ‘Dreams Today’ na ruim veertig minuten: terwijl de gitarist met een strijkstok op zijn gitaar slaat en het ritme bepaalt, zingen Casper, Mads en Katinka door en over elkaar heen. Mooier dan dit wordt het niet.

Na ‘Dreams Today’ is het tijd voor interactie met het publiek: na even zoeken wordt uiteindelijk toch een bierviltje – met boodschap uit Groningen – bij de juiste persoon bezorgd. Na deze adempauze gaat het optreden verder met meer dansbare nummers als ‘Raincoats’ en ‘Modern Drift’. Na ruim anderhalf uur eindigt Casper met een onversterkte uitvoering van ‘Alike’ op het balkon. Een groot deel van het publiek is dan al onderweg naar de laatste trein, maar wat geeft het: Efterklang toont vanavond in Eindhoven aan dat het bij de beste livebands van dit moment hoort. Hans en Brenda hebben wat gemist.