Kvelertak – Meir

Door Jeffrey Zweep 1 mei 2013 Reacties staat uit voor Kvelertak – Meir

Kvelertak-Meir(Album – Roadrunner Records) – De debuutplaat van het Noorse Kvelertak sloeg in als een bom. Een potpourri met blackened metal, rock-‘n-roll en punk waar je u tegen kon zeggen en een plaat die je overdonderde. Kvelertak verbaasde met Kvelertak vriend en vijand, en heeft met Meir nu eindelijk een opvolger in huis. De vraag is of de band met deze plaat net zo hoog gaat scoren.

Met opener ‘?penbaring’ komt het zestal in elk geval kneiterhard binnen bij de luisteraar. Eén van de troeven van de eerder besproken debuutplaat was het element verrassing, maar die vlieger gaat nu natuurlijk niet op. De heren uit Stavanger doen nog veel van hetzelfde, waardoor de eerste luisterbeurt een beetje tegenviel; het voelde namelijk aan als het debuut maar dan zonder het verrassingseffect. Meir is echter een groeiplaat, een die per luisterbeurt beter en beter wordt.

Na meerdere luisterbeurten hoor je namelijk elementen die niet op het debuut te horen zijn. Zo is de plaat doorspekt met gitaarpartijen die meer in de stonerhoek liggen en heeft de band met single ‘Bruane Brenn’ zelfs iets wat in de buurt komt van poppy hooks.

Meir is Noors voor ‘meer’ en op deze plaat is zowel meer invloed vanuit de classic en mainstreet rock te vinden alsmede meer tempowisselingen. Dit alles houdt de spanning er meer in en dat is maar goed ook, want het grootste deel van de instrumentatie hebben we wel eens eerder gehoord. Qua songwriting en heftigheid haalt deze? tweede plaat niet het niveau van z’n titelloze voorganger, maar dan nog is Meir een dijk van een plaat.


Je kunt geen reactie achterlaten.