And So I Watch You From Afar

De heren van And So I Watch You From Afar hebben net All Hail Bright Futures uitgebracht en zijn aan het touren ter promotie van deze plaat. In Nederland werd de kleine zaal van de Melkweg aangedaan en voorafgaand aan deze show sprak ik met gitarist Niall Kennedy en bassist Johnny Adger in het Amsterdamse Backstage Hotel.

Het is alweer een tijdje geleden dat jullie in Amsterdam waren, dus welkom terug in de hoofdstad van Nederland. Hoe gaat het met de band? Johnny: “Klopt inderdaad, vorig jaar speelden we eigenlijk overal behalve Amsterdam. Maar het gaat goed, we zijn lekker aan het touren en deze tour gaat lekker.” Niall: “Inderdaad, er zijn nog geen rampen gebeurt ofzo en dat terwijl we elke dag spelen.” Johnny: “Ja, we zijn geen dag vrij.”

De band heeft dus onlangs All Hail Bright Futures uitgebracht en kreeg goede reacties op de plaat. Dat moet toch anders voelen tijdens het touren, met al die positieve geluiden. Dit beamen de heren dan ook,? die positieve geluiden zorgen voor extra brandstof tijdens de tour. Ze zijn er trots op, omdat ze besloten hadden om het toch anders aan te pakken. Dat mensen het tof vinden is echt overweldigend.

Wat de heren bedoelen is natuurlijk de grotere hoeveelheid aan zangpartijen op deze plaat. Johnny heeft aan dat dit niet iets was wat ze hadden gepland: “Op de vorige platen speelden we de bedachte gitaarlijnen gewoon op gitaar, maar nu zongen we de melodielijnen en toen hadden we zoiets van ‘hey, wacht eens even!’ Het is dus echt iets wat puur toevallig is.”? Elk nummer heeft meer dan één smoelwerk, maar dit was wel iets minder toevallig. Johnny: “We vergeleken het met een gesprek, daar ga je ook niet twee of drie keer terug naar het begin. Maar we hadden niet van te voren het idee dat we het zó moesten aanpakken, dat gebeurde gewoon. Het enige échte idee wat we hadden was dat we een positieve sound wilden.” Niall: “Er zijn zoveel bands die depressieve teksten hebben en negatieve muziek hadden en we vonden dat de wereld wat extra ?positiviteit kon gebruiken. Hierdoor is het een feel good plaat geworden.”

ASIWYFA-fotoquote-ROAR

 

And So I Watch You From Afar klinkt nu op elke plaat anders en Johnny denkt dat de heren nooit één sound zullen hebben. De band zal niet op twee platen hetzelfde klinken, want juist die afwisseling houdt het spannend, zowel voor de band als voor de luisteraar. Je zou kunnen zeggen dat elke plaat een momentopname van de band is. Maar dat de platen anders klinken komt misschien ook wel omdat gitarist Tony Wright na tweede plaat Gangs uit de band stapte? Johnny: “Ja deels wel hoor, want Tony is een ander persoon als Niall (die Tony vrij snel verving. Red.)” Niall: “Ik heb wel het idee dat Tony nu op een plek is waar hij meer zichzelf kan zijn.” Johnny: “Ja en Niall zat eigenlijk al bij de familie, hij heeft in het? verleden zelfs gedrumd toen Chris niet kon.”

De band tourde in het verleden met Them Crooked Vultures, hoe is dit balletje gaan rollen??Johnny: “Onze boeker werkte vroeger samen met hun boeker en het begon gewoon als een geintje.” Niall: “Ik ging mee om de band te ondersteunen, maar het was een hele vette ervaring.” Johnny: “Het was soms een beetje onwerkelijk, maar die gasten waren echt heel erg down to Earth. En het was een mooie kijk op hoe je tourt op dat niveau. Them Crooked Vultures had bijvoorbeeld vier grote vrachtwagens en wij hadden een klein busje. Een klein busje met onze hele backline én negen man erin!” Dat moet voor grappige reacties hebben gezorgd: Johnny: “Ja, de crew van Them Crooked Vultures moest er heel hard om lachen en dachten eerst dat we niet serieus waren.” Helaas moet ik alweer afronden en dat doe ik met de vraag die ik altijd als laatste stel; ‘wat is je schoenmaat?’ Niall: “Haha, really?!” Johnny:? “I’d love to know why.” Niall: “I’m a nine.” Johnny: “Yeah, I’m a UK nine too.”

1 Comment

Comments are closed.