Walking Papers @ Winston, Amsterdam

De naam Walking Papers zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. De band uit Seattle staat in een uitverkocht Winston, een zaal met 150+ man(m/v) capaciteit. Dat deze band zowel Barrett Martin (Screaming Trees, QOTSA, Mad Season) als Duff McKagan (Guns ’n Roses, Velvet Revolver) in de gelederen heeft moet toch op z’n minst een wenkbrauw doen fronsen. Is het dan zo slecht gesteld met de hard rock fanbase dat een band als deze in zo’n kleine zaal staat?

Het geluid van de band klinkt enorm Amerikaans. Grootse gitaarpartijen, zware basloopjes en weinig om het lijf hebbende teksten. Het zal voor McKagan even wennen zijn, van gevulde stadions en festivalweides naar clubshows. Op plaat klinken de heren uit Seattle vaak te opgepoetst, de stem van Jeff Angell te ‘Goo Goo Dolls’, en de sympho-keyboardpartijen als een vreemde eend in de bijt om het maar niet eens te hebben over de blazers die twee nummers “opleuken” .

Walking Papers

De band, die op een podium van vijf bij drie moet opereren, windt er geen doekjes om. Geen ellenlange anekdotes, prietpraat of andere mededelingen. Vanavond werkt Walking Papers de gehele titelloze eerste cd af, aangevuld met een vijftal nieuwe nummers. Live klinkt de band rauwer en hoor je vooral de achtergrond van Barrett in de nummers terug. Een beetje Screaming Trees, een beetje Mad Season. Het is te hopen dat ze deze lijn vasthouden en afstappen van de populistische tierelantijntjes met blazers en opgepoetste gitaarriffs die het album domineren. Het motto hier is; ‘less is more’.

Walking Papers

Als een magneet wordt je blik getrokken naar Barrett Martin. Zijn soepele manier van drummen is een plezier om naar te kijken, de drumstokjes vliegen door de lucht en met een vloeiende beweging raast hij de trommels af. Vooral op ‘Leave Me In The Dark’ zou je, bij het aanblik van Barrett achter de drums, willen dat je zelf raad wist met een drumstel.

Voor de die-hard Guns ’n Roses fans zal het even slikken geweest zijn toen ze hun held zijn ziel en zaligheid zagen blootleggen op de bank bij Dr Phil. McKagan is, naar eigenzeggen, verlost van alle verslavingen. Wij zien hem vanavond alleen lurken aan een blikje redbull. De bassist trekt van de hele band eigenlijk op het podium de minste aandacht.

Walking Papers

Walking Papers excelleert tijdens het wat stevigere werk ‘The Whole World’s Watching’, ‘Red Envelopes’ en ‘Capital T’. Als de heren wat gas terugnemen overheerst vooral het pratende publiek en moet zanger Jeff Angell zijn best doen de aandacht terug te winnen. De heren komen naar eigen zeggen dit jaar nog tweemaal terug. Voor de aanwezigen was een show in het kleine Winston een geweldige ervaring. Maar wij vermoeden dat een band als deze het in een iets grotere zaal nog beter doet. Een aanrader voor een prima avondje rock‘n’roll-vermaak.

 

 

 

 

2 Comments

  • Leuk verhaal Leonie, het was een topavond, wij stonden tegen de pilaar aan Duff zijn kant. Hij was onopvallend, wil ook niet al de aandacht naar zich toe trekken, echter namen de meesten een foto van hem. Het is een superband, zeker als je de namen kent. De avond ervoor in Tilburg was ook top, al kun je wel merken dat ze nog wat ingespeeld moesten raken. En na elk concert cd’s signeren, waar zie je dat nog, ook als je met ze spreekt, ze zijn gewoon relaxed. Echte muziekliefhebbers, anders ga je niet met hun status in deze kleine zalen spelen. Hoop dat het niet bij een album blijft in ieder geval, ze zijn super.

  • Hoi Peter,

    Dank je wel! Ik ving op dat ze al bijna een album vol aan nieuw materiaal hebben maar hun debuut album eerst hier opnieuw uitbrengen, dan nog wat concerten geven (festivals deze zomer, club shows dit najaar) en daarna pas een volgende plaat uitbrengen.

    En inderdaad petje af voor de band, eindeloos handen schudden is vast niet de leukste bezigheid en wat een geoliede handtekeningen-machine is het, één keer knipperen met je ogen en er stonden 4 krabbels op! 😉

Comments are closed.