!!! – THR!!!ER

!!! - THR!!!ER(Album – Warp) Het uit Californi? afkomstige gezelschap met de ietwat vreemde naam !!! (spreek uit chk chk chk), brengt sinds hun gelijknamige debuut in 2000 zo’n iedere drie jaar een nieuw album uit. In 2007 werd het voorlopig grootste commercieel en creatief succes behaald met het veelgeprezen Myth Takes. Daarop wisten ze hun aanstekelijke mix van punk, disco en funk te bundelen tot een heerlijke verzameling nummers, waarop het onmogelijk is stil te blijven staan. Inmiddels zijn ze alweer toe aan hun vijfde album, luisterend naar de even zo vreemde naam THR!!!ER, daarbij refererend aan het meesterwerk van Michael Jackson.

Op deze plaat is vooral het rauwe punk aandeel nog verder teruggebracht. Dit was ook al het geval op de minder goed ontvangen voorganger Strange Weather, Isn’t It? De produktie is op zich prima in orde. De nummers klinken helder, waabij veel aandacht is gegaan naar het aankleden van de liedjes. Maar daarbij zijn ze behoorlijk doorgeschoten. Het voelt als onnodige opsmuk van de composities. Die zitten vol met klapjes, timbalenslagen, shakers en andere tierelantijntjes. En waarbij de band in het verleden spannend en onbezonnen te werk leek te gaan, klinken ze nu erg doordacht. Ze leveren hierdoor behoorlijk veel spontaniteit en spanning in.

Gelukkig zitten er tussen de negen nummers die de plaat telt toch wel een paar geslaagde momenten. Zo opent de plaat met een lekker ‘Even When The Water’s Cold’. ‘One Girl/One Boy’ is een prettig funky disco nummer met een aanstekelijke falsetto zang en vooral de afsluiter ‘Station (Meet Me At The)’ is een ouderwetse !!!-stamper van formaat. Verder is er nog genoeg reden tot dansen, alleen zal het minder uitbundig zijn.

Helaas is THR!!!ER niet het meesterwerk geworden wat de titel doet vermoeden en waarop gehoopt werd. Het voelt eerder als nog een stapje terug. Waarbij Myth Takes een prettige en welgemikte?klap in je gezicht was, voelt het dit keer meer als een vriendelijk tikje op de wang. Het rauwe randje wat !!! ooit had, wordt node gemist. In plaats daarvan opereren ze nu te bedachtzaam. En dat is erg jammer. Hopelijk is daar nog wel genoeg van overgebleven bij hun normaal gesproken opzwepende en energieke live shows.