Virus @ Schouwburg, Rotterdam

Elke donderdagavond in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg wordt Virus gepresenteerd. Virus is een initiatief van de gezamenlijke omroepen op Radio4, Concertzaal De Doelen en de Rotterdamse Schouwburg, om mensen op een andere manier kennis te laten maken met klassieke muziek. Elke week staan er in de pas vernieuwde hal vier artiesten, die om beurten hun favoriete klassiekers laten horen. Deze donderdag is het de beurt aan kwintet Ensemble Lumaka, jazzband Kapok, rapper Matarr en talent van de week Florien Hilgenkamp om het publiek versteld te laten staan.

Virus1

En daar is weinig voor nodig. Ondanks de geringe opkomst (100-) is de sfeer in de hal fantastisch en?het publiek heeft er duidelijk zin in. Of dit door de liefde voor klassieke muziek komt, of door het?enthousiasme om het feit dat het ook op radio en televisie wordt uitgezonden, is mij niet duidelijk.?Maar dat doet er ook niet toe. Het is een uurtje feest in Rotterdam.

Doordat de show ook op radio en televisie uitgezonden wordt, is er veel interactie tussen het publiek?en presentator Jan-Willem Roodbeen. Er wordt bijvoorbeeld een spel gespeeld met een vrijwilliger?uit het publiek, waarbij hij bij een geluidsfragment de gebruikte instrumenten moet raden. Maar?leuker is misschien de Vuurdoop. De kandidaat van de Vuurdoop van de avond, Ivan, wordt aan het
begin van het optreden weggestuurd. Iedereen kan zich opgeven voor de Vuurdoop. Als je wordt?uitgekozen mag je in een uur een instrument leren bespelen van een professional. Ivan wilt banjo?leren spelen van niemand minder dan Tom Stuip, om vervolgens aan het einde van de show met de?rest van de artiesten een nummer van Charpentier te spelen.

Terug naar de muziek. De aandacht wordt meteen getrokken naar het drumstel en de harp, die een?vernieuwende mix van modern en klassiek beloven. Helaas worden deze instrumenten tot het einde?van de show, wanneer drie van de vier acts, inclusief Ivan, de avond afsluiten met een gezamenlijk?nummer, niet tegelijkertijd bespeeld. De harp behoort bij Ensemble Lumaka, en het drumstel hoort
bij Kapok. Dat de twee niet samen spelen, valt tegen. Bij de eindclash (het eindnummer waarbij een nummer?van Charpentier gespeeld wordt door alle artiesten) komen de harp en het drumstel ook niet aan het licht en wordt de aandacht voor een groot deel gevestigd op de trompettist. Een tegenvaller.

Virus2

Wie denkt dat klassieke muziek saai, uit de tijd en eentonig is, heeft het mis. Virus heeft als doel om?mensen te verrassen met een nieuwe blik op klassieke muziek. En als Ensemble Lumaka het nummer ‘Asturiana’ ?van Manuel de Falla op klassieke wijze opvoert en direct opgevolgd wordt door Kapok,?die het nummer op hun jazz-achtige manier speelt, is dat doel bereikt. Bijzonder mooi om te zien
dat muziek op zulke diverse manieren ge?nterpreteerd kan worden. Dat blijkt ook wanneer rapper?Matarr samenspeelt met Ensemble Lumaka. Een rapper met een klassiek kwintet: een ogenschijnlijk?onlogische samenwerking, die toch geweldig en ontroerend uitpakt. Het is een gevoelig liedje dat?Matarr goed over weet te brengen naar het publiek. De zachte en sprookjesachtige geluiden van de
violen en de beat, die verrassend genoeg bij de harp vandaan komt, vormen het nummer tot een?mooi geheel.

?

Virus3

Virus is een aanrader voor iedereen die in de buurt van Rotterdam woont. Ook als je geen fan bent van klassieke muziek is het een aanrader. Het had echter niet langer dan een uur moeten duren.?Doordat het concert ook op radio en televisie uitgezonden wordt, heeft het echter geen meerwaarde om er lang voor te reizen. Toch is het prettig om eens in de zoveel tijd ge?njecteerd te worden met een dosis klassieke muziek. Een bijzondere ervaring.