Pien Feith & On An On @ Tivoli de Helling, Utrecht

Tivoli de Helling heeft vanavond een dubbele line-up met Pien Feith en On An On. Het trio van On An On, oud-leden van de opgeheven Amerikaanse indieband Scattered Trees, maakt een Europese tour met hun debuutalbum Give In. Hoewel vasthoudend aan het indiegenre, hebben de bandleden er voor gekozen om iets rauwere muziek te maken dan voorheen. Pien Feith heeft dit jaar het nieuwe album Tough Love uitgebracht. De muziek is een voortzetting van de frisse combinatie van elektronische effecten en instrumenten, gebouwd rondom de warme stem van de zangeres.

Met een opstelling van vijf muzikanten en een grote hoeveelheid aan instrumenten, waaronder maar liefst twee drumstellen, is het podium nagenoeg vol als Pien Feith met ‘The Highway’ energiek de avond opent. Wat volgt is een zeer professioneel concert waarbij de elektronische effecten mooi samenvallen met de gitaren, drums en de stem van Feith. Zodoende wordt de sound van het nieuwe album – naar eigen zeggen dat van een spookachtig verlaten snelweg – zeer goed neergezet. Deze tranceachtige sfeer wordt gelukkig ook af en toe wel eens doorbroken met nummers als ‘At The Blow Up’ en het oudere ‘Dance On Time.’ Hoewel Feith soms nogal op haar plaats blijft staan, zorgt ze er in nummers als ‘I Can Hustle I Can’ voor dat de interactie met het publiek niet vergeten wordt. De band oogst hier dan ook verdiend applaus mee. Met ‘Get Things Done’ sluit Pien Feith een goed gebalanceerde show af en bewijzen ze ook met een rustigere zaal overweg te kunnen.

Vrij snel daarna is het de beurt aan On An On. Het enthousiaste ‘The Hunter’ is een goede opener, maar blijkt uiteindelijk redelijk los te staan van de rest van de nummers die een stuk rustiger zijn. Mooie samenzang en sterke intro’s lopen als een rode draad door het concert. De band heeft verder soms de neiging om nogal in zichzelf gekeerd te blijven en geen contact te maken met het publiek. Het geheel blijft hierdoor vaak wat statisch. Onder de nummers is het intieme ‘Cops’ echter zeer indrukwekkend, omdat alle sterke punten van de band hier samenkomen. Gelukkig heeft On An On op het eind ook door dat contact met de zaal een meerwaarde heeft en komt er met ‘Every Song’ eindelijk wat meer leven op het podium. Dit werkt meteen zo goed dat de band hierna nog terug mag komen voor een encore, iets wat ze tijdens deze tour nog niet eerder gedaan hebben. Na het geven van een compliment voor onze vernieuwende fietspaden en het spelen van een cover stuurt On An On het publiek met een tevreden gevoel naar huis.