Jacco Gardner @ Effenaar, Eindhoven

2013 is het jaar van Jacco Gardner. De 25-jarige muzikant bracht begin dit jaar zijn debuutplaat Cabinet Of Curiosities op het hippe Trouble In Mind uit (in Nederland op Excelsior). Het album kon rekenen op veel aandacht in zowel de binnen– als buitenlandse media en Gardner tourde in maart en april door Amerika. We leven inmiddels in mei en Gardner is weer terug in Nederland voor een clubtournee en een festivalzomer. Het vele spelen heeft de kwaliteit van de liedjes zeker geen kwaad gedaan. Integendeel, zo bewijst Gardner vanavond in een prima gevulde kleine zaal van de Effenaar.

Voor zijn solosucces maakte Gardner samen met drummer Hugo van de Poel deel uit de psychedelische band the Skywalkers, die op 31 mei hun laatste optreden in Nijmegen zullen geven. De nieuwe band van van de Poel, Earth MK II, verzorgt vanavond het voorprogramma. Naast van de Poel als liedjesschrijver en drummer bestaat de band uit drie dames. Hoewel Earth MK II slechts één single heeft uitgebracht bij Excelsior is het repertoire vanavond met een tiental liedjes een stuk omvangrijker. Het zijn stuk voor stuk liedjes van de tijdloze soort. Een kruising tussen Mikal Cronin en The Beatles, en toch helemaal van deze tijd. Het kwartet is al goed op elkaar ingespeeld en ziet er leuk en fris uit. Een bandje om in de gaten te houden dus.

Wanneer Jacco Gardner even later zijn optreden opent met het instrumentale ‘Cabinet Of Curiosities’ is het publiek direct bij de les. Het is een opening die uitstekend de sfeer van het gehele optreden vangt en een mooi voorbeeld van Gardners ‘Baroque Pop’. Gardners band, bestaande gitarist Kees Groenteman (Lola Kite), bassist Jasper Verhulst (Lola Kite en voormalig Moss) en drummer Jos van Tol (dé re?ncarnatie van Ringo Star) spelen strak en uitstekend samen. Mede doordat het geluid vanavond perfect is afgesteld, hoor je exact wat elk instrument in te brengen heeft.

Waar liedjes als ‘The Riddle’ en slaapliedje ‘Lullaby’ op plaat misschien wat saai klinken, komen deze live prima uit de verf. Geweldige songs als ‘The One Eyed King’ het swingende ‘Puppets Dangling’ en uiteraard ‘hitje’ ‘Clear The Air’ worden afgewisseld met spannende psychedelische jams, die meer diepgang aan het optreden geven. De prachtige nostalgische beelden die achter de band worden geprojecteerd maken de beleving en de jaren ’60 sfeer compleet .

Wanneer Gardner zijn nieuwe single ‘Chameleon’ aankondigt als laatste nummer uit de set roept iemand: “dat kan toch niet!”. Gardner lacht verlegen en antwoordt: “Ja dat kan toch echt. Maar ik hoop snel weer terug te komen in Eindhoven”. De man die roept “dat hopen wij ook!” slaat vanavond de spijker op zijn kop.

Setlist:

 • ‘Cabinet Of Curiosities’
 • ‘Clear The Air’
 • ‘The One Eyed King’
 • ‘Summer’s Game’
 • ‘Puppets Dangling’
 • ‘Lullaby’
 • ‘Help Me Out’
 • ‘Watching The Moon’
 • ‘The Riddle’
 • ‘A House On The Moon’
 • ‘The Ballad Of Little Jane’
 • ‘Where Will You Go’
 • ‘Chameleon’

1 Comment

Comments are closed.