Noah And The Whale – Heart Of Nowhere

Noah And The Whale - Heart Of Nowhere (Album – Mercury Records) Op 6 mei 1682 neemt Zonnekoning Lodewijk XIV zijn intrek in het kasteel Versailles, beroemd om haar beschilderde Spiegelzaal en immense tuin vol bloemen, fonteinen en engelenbeelden. De Franse vorst leeft in dit historische paleis een weelderig leven waarbij de drank rijkelijk vloeit, luxe maaltijden door bedienden rond worden gebracht en waarbij barokke vioolmuziek de gasten tracht te vermaken. Wat in veel geschiedenisboeken echter achterwege wordt gelaten, is het feit dat de Zonnekoning bijna zijn hele leven gitaar heeft gespeeld. In de 16de eeuw werd de gitaar gezien als een instrument voor de lagere bevolkingsklassen en niet voor een machtig heerser. Op 6 mei 2013, precies 331 jaar later, brengt Noah And The Whale uit Londen hun vierde cd uit, een waar betreft de klanken Lodewijk XIV?zelf op mee had kunnen spelen.

Net als in de tijd van het Ancien Régime maakt het Britse vijftal op Heart Of Nowhere nadrukkelijk gebruik van klassieke viool die goed past bij de marmeren vloeren en het iconische schilderwerk dat in Versailles te bewonderen valt. Na een xylofoonsolo in het openingsnummer verspreidt de stramme viool en het gitaargetokkel van Charlie Fink een warme gloed in het nummer ‘Heart Of Nowhere’. De basgitaar is het pronkstuk van ‘All Through The Night’, misschien wel het meest dansbare liedje van alle tien de nummers die dit album rijk is. De vocalen zijn vrij vlak, maar verstrengelen zich harmonisch met de andere instrumenten. Net als de bloemen in de historische tuin vormen de nummers een geheel met elkaar, waarbij het ritme aangenaam versnelt en zo verrassend blijft.

Jammer genoeg voor de Zonnekoning verschijnt Heart Of Nowhere meer dan drie eeuwen later pas in de schappen van de winkels. In tegenstelling tot zijn extravagante levensstijl zijn de speelse klanken van Noah And The Whale voor iedereen weggelegd. Vorstelijk werk van een band die zich mag beschouwen als een uitblinker in de zee van jonge, Britse indierockers.

2 Comments

Comments are closed.