The Pigeon Detectives – We Met At Sea

The Pigeon Detectives - We Met At Sea115x115(Album?- Cooking Vinyl) Naar eigen zeggen zijn The Pigeon Detectives vooral een live band en beleven ze met optreden ook de meeste lol. Een album maken zou voor het vijftal uit Leeds dus misschien wel eens een noodzakelijk kwaad kunnen zijn. De band, die inmiddels alweer toe is aan hun vierde langspeler, wil het maar niet echt lukken zich definitief te vestigen aan de top van de indierock. Ze wisten tot nu toe ook nog niet echt een blijvende indruk te maken, ondanks een aantal dappere pogingen. Hun muziek, hoe enthousiast uitgevoerd ook, wil namelijk niet echt beklijven. Voor een band die beweert vooral live het verschil te maken, ligt dan ook de uitdaging dit live gevoel over te brengen op een studio plaat.

En dat is op nieuweling?We Met At Sea al aardig gelukt. De plaat klinkt inderdaad erg levendig en heeft een wat rauwer geluid dan voorheen. Het zijn een tiental compacte liedjes geworden en met krap een half uur muziek is hij daardoor misschien wel wat aan de korte kant. De nummers zijn allemaal geschreven volgens het vertrouwde recept. Dit houdt in dat ze stuk voor stuk rondom prettige gitaarriedeltjes en meezingbare refreintjes zijn opgebouwd. Inderdaad niet heel verrassend, maar opnieuw met veel enthousiasme gebracht.

Echte uitschieters zijn er niet aan te wijzen, waardoor ze toch redelijk inwisselbaar worden. Afsluiter ‘Where You Are’ is wellicht het beste nummer op de plaat en lijkt nog de meeste potentie te hebben. In ‘Day And Month’ wordt nog wel een poging tot vari?ren ondernomen met een Arctic Monkeys-achtige feel, maar het mist de nodige spanning om zich met die band te kunnen meten. Op tekstueel gebied hoef je ook geen hoogstandjes te verwachten, maar dat geven ze zelf min of meer ook wel toe. En daardoor is ook deze vierde plaat er weer eentje die maar niet wil blijven hangen. Ondanks het feit dat liedjes als ‘Animal’ en ‘Unforgettable’ prima in het gehoor liggen.

Ongetwijfeld gaan de nieuwe liedjes het goed doen bij de live shows. Er kan lekker op gedanst worden en binnen de kortste keren kun je ze meebrullen. Dit zal dan ook zeker gaan gebeuren en de echte fan zal de plaat binnen de kortste keren omarmen. Maar veel nieuwe fans zullen er niet mee over de streep getrokken worden. Misschien moeten we ze daarom maar gewoon live gaan bekijken.