Joe Cocker @ Klokgebouw, Eindhoven

Door Daan Krahmer en Daniël de Borger 14 mei 2013 Reacties staat uit voor Joe Cocker @ Klokgebouw, Eindhoven

Over een week wordt hij 69. Mister Joe Cocker is al ruim een halve eeuw een succesvolle zanger en maakte in 1969 furore op het roemruchte Woodstock Festival. Het moge duidelijk zijn dat we vanavond een levende legende mogen verwelkomen in een goed gevuld Klokgebouw te Eindhoven. Hoewel je voor Cockers wilde jaren (en haren) terug moet naar de jaren ’70 en ’80, geeft de Engelse zanger vanavond een oerdegelijk optreden.

Cocker_Klokgebouw_ROAR_Daniel_01

Op het podium blijft Cocker een excentrieke verschijning. Gedurende de anderhalf uur durende show gedraagt hij zich hetzelfde: na praktisch ieder couplet stapt hij uit de spotlights om een slok uit één van zijn vele flesjes water te nemen. Of zat daar stiekem toch whisky in? Cockers stem klinkt namelijk nog steeds rauw, ongepolijst en voor iemand van zijn leeftijd verassend goed. Uithalen kost Cocker wel enige moeite, maar storend is dit niet; het heeft juist wel zijn charme. Dit geldt ook voor zijn kenmerkende, wat spastische bewegingen tijdens het zingen en zijn kleine sprongetjes om nummers mee af te sluiten.

Cocker_Klokgebouw_ROAR_Daniel_02

Natuurlijk is Cocker gekomen om zijn 22ste soloalbum Fire It Up te promoten. Sommige nummers daarvan, zoals de titelsong en de concertopener ‘I Come In Peace’ zijn alleraardigst, maar de rest van de nieuwe nummers zijn live toch wat ondermaats. Het met synthesizers aangeklede ‘You Love Me Back’ en ‘I’ll Be Your Doctor’ hebben live weinig om het lijf en krijgen een tamelijk lauwe publieksreactie. Toch zorgt zijn 8-koppige liveband ervoor dat het optreden nergens saai wordt. Er is ruimte voor publieksparticipatie en bandleden krijgen uitgebreid de tijd om te soleren.

Cocker_Klokgebouw_ROAR_Daniel_03

Het publiek is vanavond overduidelijk gekomen voor de vele hits van Cocker en die komen ook in grote getale voorbij. Zijn grootste hits zijn weliswaar allemaal door andere artiesten geschreven, maar Cocker heeft er een dusdanige eigen draai aan gegeven dat het inmiddels wel degelijk ‘zijn’ nummers zijn geworden. Vroeg in de set komen ‘Come Together’ (Beatles) en een ontroerende akoestische versie van ‘You Are So Beautiful’ voorbij. Cockers band werkt vanavond naar een climax toe, waarbij zijn grootste hits achtereenvolgens voorbij komen.? ‘You Can Leave Your Hat On’ (Randy Newman), een bijna E-Street Band-achtige vertolking van ‘Unchain My Heart’ (Ray Charles) en een lang uitgesponnen versie van het Cocker-anthem bij uitstek ‘With A Little Help From My Friends’ (Beatles). Het is mooi om te zien dat deze, 45 jaar oude, wereldwijde hit nog steeds zoveel mensen weet te roeren. Het publiek lijkt wakker te worden en is laaiend enthousiast.

Cocker_Klokgebouw_ROAR_Daniel_04

Na bijna twee uur zit het optreden erop. Het publiek, waarbij de gemiddelde leeftijd rond de vijftig ligt, bevindt zich in nostalgische sferen en komt vanavond in ruime mate aan zijn trekken. Cocker speelt een lange set met al zijn klassiekers, is goed bij stem en heeft een sterke liveband meegenomen. Precies wat je had mogen verwachten van de beste man. Joe Cocker is mooi oud geworden.

cocker_klokgebouw_roar_daniel_05-2

cocker_klokgebouw_roar_daniel_06-2

Tekst: Daan Krahmer
Fotografie: Dani?l de Borger

Je kunt geen reactie achterlaten.