Wintersleep @ Merleyn, Nijmegen

Vorig najaar stonden ze nog in Bitterzoet:?Wintersleep. “Geen moment saai, maar zelden heel erg boeiend” was toen ons eindoordeel. Sneller dan verwacht keren de Canadezen terug naar Europa, met vandaag een optreden in Merleyn. Zanger Paul Murphy herinnert zich nog de eerste keer dat ze in Nijmegen speelden: “we slept on a boat.” Dat was na een show op Festival de-Affaire (tegenwoordig?Valkhof Festival) in 2009, en twee jaar later speelde het vijftal zelfs al in Merleyn. Vanavond zijn er zo’n honderd toeschouwers getuige van een prima optreden.

Vergelijkingsmateriaal genoeg dus, al lijken de vorige shows in Nijmegen niet zo relevant: bij het vorige optreden in Merleyn was?Hello Hum nog niet uit, en lag de nadruk vooral op?New Inheritors. Van dat album komt vanavond alleen ‘Baltic’ langs. Voor de liefhebbers van leuke feitjes: bij de vorige show in Merleyn stonden er weliswaar zeven nummers van?New Inheritors op de setlist, maar geen ‘Baltic’.

Maar genoeg over het verleden. Wintersleep kenmerkt zich vanavond zoals gebruikelijk met een strak instrumentaal fundament, waarop de Paul Banks-achtige vocalen van Paul Murphy een grote rol spelen. Nouja, vooral op de recentere nummers zoals opener ‘In Came The Flood’, ‘Smoke’ en bescheiden hit ‘Weighty Ghost’. Evenals bij het optreden in Bitterzoet staat het geluid niet vanaf het begin optimaal afgesteld, en groeit de band tijdens het optreden. Opvallend is de aandacht voor het oudere werk: zo komen er maar vier nummers langs van het vorig jaar uitgebrachte?Hello Hum, en zes van het uit 2007 afkomstige?Welcome to the Night Sky.

Het sterkste punt van Wintersleep is ook vanavond de gedreven uitvoering van de instrumentale stukken, met een hoofdrol voor de energie van drummer Loel Campbell. Je vergeeft hem dat hij zo moeilijk kijkt tijdens een eenvoudig ogende ballad als ‘Smoke’. Om dan toch te gaan vergelijken: het ziet er vanavond wat energieker uit dan in Bitterzoet afgelopen september. Misschien is het daarom ook wat korter: geen epische afsluiter als ‘Miasmal Smoke & The Yellow Bellied Freaks’ vanavond, geen publiek-verzoekjes tijdens de toegift. Wel weer een hele strakke show van Wintersleep, maar dat is in Nederland al lang geen uitzondering meer.