The 1975 @ Bitterzoet, Amsterdam

The 1975 zijn blij om in Amsterdam te zijn. Zo blij zelfs dat zanger Matthew Healy ons dat nét iets te vaak laat weten. Ook, zoals het een beleefde Engelsman dat betaamt, bedankt hij het publiek na elk nummer uitvoerig. Hoewel dat op den duur steeds ongeloofwaardiger overkomt, hebben de jongens genoeg redenen om zich zo dankbaar op te stellen. Een aanstaande, bijna uitverkochte tour in het thuisland en een support-tour in de VS van The Neighbourhood in het vooruitzicht sluiten de mannen in Bitterzoet hun Europese tour af. Niet slecht als je maar drie EP’s uit hebt.

Het bescheiden succes heeft The 1975 te danken aan de hitgevoelige nummers ‘Sex’, ‘Chocolate’ en ‘The City’. Gelijk ook de drie nummers die niet echt als representatief gezien kunnen worden. Het overige materiaal is donkerder van aard en een stuk ontoegankelijker. Het lijkt wel alsof de band twee gezichten heeft, leg ‘Antichrist’ maar eens naast ‘Chocolate’ en je hoort twee totaal verschillende bands.

Live valt dit overigens best mee. In de set zit meer consistentie en getuige het nieuwe materiaal dat wordt gespeeld lijkt het erop dat de heren een goede tussenweg hebben gevonden. De op de ambient van Brian Eno ge?nspireerde sound gecombineerd met electropop/rock klinkt eigenlijk best veelbelovend en met een aandoenlijke en triestkijkende zanger zou The 1975 het goed kunnen gaan doen bij de meisjes. Dat daargelaten speelt de goed op elkaar ingespeelde band strak en weet hiermee de aandacht van het publiek vast te houden.

Voordat het debuutalbum op 9 september uitkomt, opgenomen met Mike Crossy (Arctic Monkeys), zal eerst de vierde EP IV in de schappen komen te liggen. Live zit het in ieder geval al goed in elkaar, nu nog een sterk debuutalbum en The 1975 zou het best nog ver kunnen schoppen.