Menomena @ Patronaat, Haarlem

Op sinterklaasavond vorig jaar stonden ze al een de kleine zaal van Paradiso die lang niet uitverkocht was. Niet gek dus dat Menomena vanavond van de kleine zaal is verschoven naar het café van Patronaat. De experimentele indierockband uit Amerika is na tal van ijzersterke albums nog steeds niet doorgebroken in Nederland.? En omdat ze twee dagen voor Patronaat al in Nijmegen speelden en een dag erna in een gratis optreden in Utrecht geven is het ook niet gek dat het vanavond erg rustig is in het café.

Als voorprogramma is Erin Lang & The Foundlings mee op tour.? Voor zo’n tien man publiek moet de band om kwart voor acht toch echt beginnen. Erin Lang is een klein meisje met een breekbare stem en The Foundlings zijn een jongen met een basgitaar en een jongen achter de drums. Samen maken ze enorm zachte en wat gevoelige liedjes. Liedjes die niet echt aankomen bij het publiek. Hoewel Erin tussen de liedjes door aan elkaar probeert te fluisteren wordt ze alsnog overstemd door de stilte van het publiek. Dat klinkt misschien wat raar, maar ze lijkt daadwerkelijk zo ge?ntimideerd door de stilte van het kleine publiek dat ze onverstaanbaar zacht is gaan fluisteren. Na een klein half uurtje is het ook weer klaar en de zaal gaat verder met het bespreken van hun week.

Doordat we met z’n allen in een café staan waar het buitenlicht venijnig naar binnen schijnt is de sfeer sowieso al wat apart. Ook als Menomena begint lijkt het alsof ze de gesprekken verstoren. Maar al snel laat Menomena zien dat zij wel weten hoe ze de aandacht moeten pakken. Hun kenmerkende hoekige liedjes zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt en na een paar liedjes ontstaat er een heuse sfeer. Het publiek wordt losser, en de band begint grapjes te maken en lijkt er meer plezier in te krijgen.

Een goede en variabele combinatie van liedjes van alle vijf de albums houden de set interessant. En als het buiten donkerder wordt komt de sfeer pas echt goed ?tot z’n recht. Hoewel de muziek van Menomena aardig toegankelijk, poppy en catchy is, lijkt het toch niet bestemd voor het grote publiek. Dit is ergens wel jammer, want een avond als deze laat zien hoeveel ze kunnen en waarom ze wel een erg trouwe schare fans hebben, die precies lijken te begrijpen wat ze doen. Toch is het ook niet erg, want als de band een groot publiek zou trekken zouden ze waarschijnlijk met veel meer moeite zo’n intieme en leuke sfeer kunnen neerzetten als vanavond.

2 Comments

Comments are closed.