The Rumour Said Fire – Dead Ends

The Rumour Said Fire - Dead Ends(Album – Dying Giraffe)?The Rumour Said Fire is een Deense band, opgericht in 2008 door zanger Jesper Lidang. In eigen land was debuutalbum?The Arrogant een redelijk succes: single ‘The Balcony’ werd een nummer 1-hit en de band stond in het voorprogramma van Passion Pit.?Album nummer twee heet Dead Ends en verscheen al vorig jaar in Denemarken. Met de internationale release wordt nu voorzichtig geprobeerd ook in de rest van Europa voet aan de grond te krijgen.

Als klein kind verhuisde Jesper van het grote Kopenhagen naar het pittoreske Fars? in het uiterste noorden van Jutland. In die gemeenschap van 3000 inwoners waren het LP’s van Bob Dylan en The Velvet Underground die de kleine Jesper kennis lieten maken met popmuziek. Als liedjeschrijver, zanger en co-producer van de band is het geen wonder dat we anno 2013 die lo-fi-invloeden terughoren op het album van The Rumour Said Fire. Op?Dead Ends hoor je volgens Jesper een overgang tussen?underground en?pop, zonder in één van beide hokjes te passen. De naam van het album verwijst dan ook naar het balanceren tussen beide toestanden.

Toch klinkt?Dead Ends?moderner dan de genoemde invloeden doen vermoeden: het album klinkt als een full band-uitvoering van een Wild Nothing-plaat met hier een daar een vleugje DIIV. Veel nummers hebben een zelfde opbouw met een gitaar- en synth-loopje, gevolgd door drums en zang. Opvallend is de lengte van de nummers, die bijna allemaal de vier minuten halen, of die grens zelfs ruim overschrijven. Mede daardoor balanceert The Rumour Said Fire vaker richting?underground dan?pop. Het lijkt immers onwaarschijnlijk dat 3fm een nummer als ‘Destroyer’, 5.25 lang, snel in de dagprogrammering zal gooien.

Ondanks de herkenbare sound is er genoeg variatie te vinden: het nummer ‘Provence III’ doet denken aan jaren 80-bands als Journey, terwijl op ‘Dead Leaves’ en ‘The Oracle’ leuk (maar nooit overdadig) gebruik gemaakt wordt van spraak-samples. The Rumour Said Fire zal met?Dead Ends niet gegarandeerd doorbreken in Europa, maar heeft ons wel een leuk album geschonken.

2 Comments

Comments are closed.