Chance The Rapper – Acid Rap

Chance The Rapper - Acid Rap(Mixtape – self released)?Nu de hype rond Kendrick Lamar een paar maanden na de release van zijn good kid, M.A.A.D. city weer grotendeels is gaan liggen, is het tijd voor het nieuwe grote hiphoptalent om zich aan te dienen. Dat nieuwe talent lijkt te zijn gekomen in de vorm van Chancelor Bennett alias Chance The Rapper. Vorig jaar bracht hij zijn eerste veelbelovende mixtape #10Day uit,?nu is hij terug met het op alle fronten verbeterde?Acid Rap (gratis te downloaden op zijn eigen website). Gastbijdragen hierop zijn er onder andere van Action Bronson, Ab-Soul en Childish Gambino, maar het is zonder twijfel Chance die de show steelt.

De manier waarop hij dit doet lijkt wel wat op de manier waarop Kendrick Lamar zijn?good kid, M.A.A.D. City?opbouwde. Net als dat album vertelt?Acid Rap?een verhaal. Een verhaal dat wordt gekleurd door drugs, geweld en groepsdruk, maar ondanks dat een verhaal met een positieve ondertoon. Chance The Rapper trekt zich omhoog uit die wereld vol pijn en zet met Acid Rap?grote stappen naar de top van de hiphopwereld.

Die positieve ondertoon komt allereerst naar voren in de producties. Veel frisse, zonnige instrumentatie die eerder van de West Coast lijkt te komen dan het koude Chicago waar Chance vandaan komt. Daarnaast is er in die instrumentatie een grote diversiteit te vinden, wat?Acid Rap?-dat toch bijna zestig minuten klokt- een stuk gemakkelijker te beluisteren maakt.

Als die instrumentatie er niet voor zorgt dat je deze mixtape gemakkelijk wegluistert zijn het wel die onweerstaanbare refreintjes die in elk nummer verstopt zitten. Deze eisen meestal niet veel aandacht op, maar na een paar luisterbeurten beginnen ze steeds meer op te vallen en beginnen ze zeer verslavend te werken. Het zorgt ervoor dat de tracks op deze mixtape je niet zomaar loslaten. Nummers als ‘Cocoa Butter Kisses’, ‘Juice’ en ‘NaNa’ bevatten zoveel onweerstaanbare hooks dat ze dagen door je hoofd kunnen spoken. Een ontzettend knappe prestatie, want dat zorgt voor een enorme verbetering ten opzichte van voorganger?#10Day. Die mixtape klonk prima, maar was toch een beetje inwisselbaar.?Acid Rap is daarentegen een mixtape waar je niet omheen kan. Ongetwijfeld één van de belangrijkste releases van dit jaar.

Het ligt voor de hand dat de labels inmiddels in de rij staan voor de jonge rapper, zodat er misschien volgend jaar al een studioalbum kan verschijnen. Daarnaast verwachten wij nog veel gastbijdrages van Chance te gaan horen dit jaar, want Chance The Rapper is dé grote hype van 2013, en terecht.