The Plea – The Dreamers Stadium

plea-dreamersstadium(Album – Bertus) Thin Lizzy, The Pogues, The Script en U2. Zomaar wat namen van Ierse bands die wereldwijd bekend zijn geworden. Of The Plea ooit in dit rijtje komt te staan is afwachten, maar dat de potentie aanwezig is, is een feit. Niet voor niets werden ze door de mannen van Snow Patrol? gevraagd om het voorprogramma te verzorgen tijdens hun tournee door Europa.

Na Nothin’ But Trouble (EP, 2010) heeft dit viertal een album uitgebracht: The Dreamers Stadium. ?Het album is geproduceerd door Chris Potter, die in het verleden albums van onder andere U2, The Verve, Blur en de Rolling Stones geproduceerd heeft.

Wie het eerste gedeelte van het album hoort zal meteen een vergelijking met U2 maken. Niet onterecht, aangezien de muziek en de zang in vele opzichten met elkaar vergelijkbaar zijn. Zanger Denny Doherty heeft een gave en zuivere stem welke erg op die van Bono lijkt. Ook het gitaarspel van broertje Dermot Doherty komt ongeveer overeen met het geluid van The Edge. Storend is dit echter niet: het viertal vind gedurende het album zijn eigen weg en sound.

The Dreamers Stadium begint met ‘Staggers Anthem’, een krachtig en opzwepend nummer, gevolgd door ‘The Odyssey’: een zoetige track met een rauw randje. ‘Praise Be’ heeft een hoog U2-gehalte, net als ‘Feel It Ticking’. Het nummer ‘Windchime’ is een heuse ballad, waarbij de stem van Doherty perfect tot zijn recht komt. Hoogtepunten van dit album zijn zonder twijfel ‘Oh Ah Yay’ en ‘Send It Out’. Met name de eerste heeft een enorm hitpotentieel,een heerlijk opzwepend nummer dat het uitstekend zal doen op de festivalweides.

Album-afsluiters ‘Too Young To Die’ en ‘When The Boat Comes Home’ zorgen voor een waardig einde van een sterk album. Twee prachtige nummers die bevestigen dat de band behalve opzwepende rocksongs ook het schrijven van ballads beheerst. Of Ierland een nieuwe topband rijker is welke wereldwijd gaat doorbreken zal de tijd leren, maar dat dit album smaakt naar meer is een feit.