The Dillinger Escape Plan – One Of Us Is The Killer

Door Jeffrey Zweep 27 mei 2013 Reacties staat uit voor The Dillinger Escape Plan – One Of Us Is The Killer

Dillinger-Escape-Plan-One-of-Us-Is-the-Killer-ROAR(Album – Sumerian / Party Smasher) One Of Us Is The Killer is nog geen 30 seconden bezig of The Dillinger Escape Plan speelt al in de hoogste versnelling: Gitaartandem Ben Weinman / James Love heeft alweer meer riffs voorbij laten komen dan een gemiddelde rockband op een hele plaat en vocalist Greg Puciato heeft z’n longen al voor de zoveelste keer uit z’n lijf geschreeuwd.

Kan deze band dan nooit normaal opereren? Natuurlijk niet, maar wat is normaal voor The Dillinger Escape Plan? Daar lijkt deze vijfde studioplaat antwoord op te geven: niets. De vijf heren hebben een gezonde vernieuwingsdrang en weten met elke plaat weer te evolueren, zonder daarbij hun eigen sound te verloochenen. De drumsounds van Billy Rymer herken je uit duizenden, maar waar voorganger Option Paralysis progressief klonk, klinkt het op deze plaat meer recht toe recht aan.

Maar er is meer. Wat te denken van de jazzy intro en ‘catchy’ inslag van de titletrack? Of de agressieve en meeslepende tweede helft van ‘Hero of the Soviet Union’? De teksten zijn zo aanstekelijk, het is bijna onmogelijk ?om zinnen als “You smell like shit, not the truth” en “You are the scum of the earth, you are the scum of the ocean” niet mee te zingen.

Ook de subtiele knisperende elektronica en vocale samples op ‘Understanding Decay’, de vreemde toegankelijkheid van ‘Magic That I Held You As Prisoner’ en de laatste tempo – en – volumewisseling? op ‘The Threat Possesed By Nuclear Weapons’ dragen allen bij aan het voortstuwen van deze plaat. De geheime kracht van dit album is echter de haarscherpe productie. Luister maar eens naar hoe helder de gitaargeluiden klinken en hoe de subtiele samples van toegevoegde waarde zijn. Het zijn dit soort elementen die ervoor zorgen dat deze plaat net weer anders is dan z’n voorganger, waardoor deze plaat in dezelfde evolutionaire lijn ligt. En dat is nou juist de kracht van the Dillinger Escape Plan: evolueren en toch jezelf blijven. Hulde.

Je kunt geen reactie achterlaten.