A$AP Rocky @ Melkweg, Amsterdam

De uit New York afkomstige rapper A$AP Rocky behoort tot de jongste generatie rappers uit Amerika, die de laatste paar jaar de hiphopwereld aan het overnemen zijn. Hij kan daarmee in één adem genoemd worden met Kendrick Lamar, ScHoolboy Q en Danny Brown, artiesten met wie hij al veelvuldig samenwerkte. Vanavond staat de 24-jarige rapper in een uitverkochte Melkweg, voor het eerst sinds het uitbrengen van zijn meer dan uitstekende labeldebuut Long.Live.A$AP. Al lang voordat het concert begint is die zaal dan ook tot de nok toe gevuld met enthousiaste fans.

01 - ASAP Rocky

Rocky opent met het titelnummer van zijn album, ‘Long.Live.A$AP’, en lijkt vol energie en plezier aan zijn set te beginnen. Tussen de regels door schudt hij handen met de voorste rijen van het publiek, dat hem bijzonder enthousiast ontvangt, en hij rent onophoudelijk heen en weer over het podium. Na dat eerste nummer begint met name het niveau van de raps van A$AP Rocky echter zienderogen af te nemen. De hoeveelheid regels die hij nog weet voort te brengen nemen met elk nummer af, en de hoge noten waar hij op plaat zo nu en dan naar reikt worden bij lange na niet gehaald. Rocky schreeuwt vanavond delen van zijn raps het publiek in, terwijl hij maar heen en weer over het podium blijft rennen. Tussen de nummers door geeft hij keer op keer aan dat dit geen concert is, maar een feestje. Dat hij hoopt dat hij het publiek een fijne avond kan bezorgen is natuurlijk een mooie zaak, maar deze opmerking lijkt eerder een excuus voor het feit dat hij live eigenlijk helemaal niet uit de voeten komt.

03 - ASAP Rocke

Toch krijgt hij keer op keer bijna heel de zaal mee in zijn ?onophoudende enthousiasme. Met name tijdens ‘Wild For The Night’ staat de zaal letterlijk vanaf de eerste rij tot aan de bar te springen. Maar ook oudere nummers als ‘Trilla’, ‘Wassup’ en natuurlijk de singles ‘Purple Swag’ en ‘Peso’ worden zeer goed ontvangen.?Toch zijn ook de meest enthousiaste fans een beetje teleurgesteld of zelfs boos wanneer de woorden “‘This was the show, now it’s time to party” door de rapper worden gesproken. De microfoons verdwijnen, de dj zet het nummer ‘Work’ van A$AP Ferg in, en de leden van de A$AP Mob dansen met hun fans. Het is bewonderenswaardig hoe enthousiast Rocky met zijn fans omgaat, maar na drie kwartier je show stoppen om op het podium te dansen met je fans mag geen concert genoemd worden, hooguit een vermakelijk feestje.

02 - ASAP Rocky

Tekst: Arend Oosterlee

Fotografie: Remco Brinkhuis

 

2 Comments

  • Slaat echt nergens op dit, hij was gewoon goed live en geen enkel concert duurt lang als je het wachten en het voorprogramma niet meerekent.

  • Bijna alle hoofdacts bij concerten duren 1,5 uur en er zijn zelfs artiesten die zo gek zijn om 3 uur non-stop te spelen. Drie kwartier is geen volledig concert, maar een kort feestje, zoals de recensie zegt. Wat er in die drie kwartier gebeurd is een ander verhaal.

Comments are closed.