Art Brut @ Rotown, Rotterdam

Vanavond in Rotown de Britse band Art Brut (Frans voor ‘outsider art’). Voordat zanger Eddie Argos op het podium verschijnt, zet de band in met het intro van het Guns ’n Roses-nummer ‘Paradise City’. Als Argos het podium na enkele minuten betreet gaat de riff moeiteloos over in ‘Formed A Band. Art Brut is, volgens Rotown, op eigen verzoek terug gekeerd naar Rotterdam. De wat teleurstellende opkomst van vanavond weet de zanger mooi naar eigen hand te zetten. “It’s our ten year anniversary of our first ever rehearsal today, so tickets were limited. Very limited!”

Art Brut

De band grijpt terug naar haar debuutalbum met het nummer ‘My Little Brother’, “my brother hates that song” grapt de zanger. Als Art Brut ergens om bekend staat zijn het hun energieke concerten, hoekige postpunk en teksten die doordrenkt zijn met ironie en zelfspot. De waterval aan woorden die Argos soms over het publiek uitstort is hilarisch en lijkt geen grenzen te kennen. De extreem lang uitgebouwde versie van ‘Modern Art’ draagt de zanger voor tussen het publiek. Eenmaal terug op het podium sluit de band met veel bombast af. Echter zodra Argos het woord weer wil richten tot het publiek speelt de band de laatste noten nogmaals, dit gaat door tot de zanger desperaat roept; “How do I stop you?”

Voor podiumpresentatie krijgt Art Brut een tien met een griffel. Hoe cliché soms ook maar die gitaren in de lucht, een drummer die staat in plaats van zit, en zanger die over het podium zwalkt alsof hij aan zijn tweede fles wijn toe is, het is vermakelijk om naar te kijken. ‘Emily Kane’ hun enige ‘hit’ en de reden waarom de band een ‘best of’ heeft uitgebracht en geen ‘greatest hits’ “cause there would only be one song on it” blijft met zijn aanstekelijke jangly-riff en de over-de-top tekst over een verloren jeugdliefde een hoogtepunt in hun show.

Art Brut

In de toegift dan ‘Top Of The Pops’ welke volgens Argos op nummer één stond in zowel Disneyland, Narnia als China en schittert in afwezigheid op het album Art Brut Top Of The Pops. Een beetje outsiders zullen ze altijd wel blijven maar volgende keer zien we graag weer een uitverkocht Rotown alstublieft – de heren en dame van Art Brut verdienen niet minder dan dat.

2 Comments

Comments are closed.