Animal Collective @ Melkweg, Amsterdam

Vanavond strijkt het inventieve viertal Animal Collective voor de tweede keer sinds de release van laatste album Centipede Hz neer in ons land. Na het feestelijke concert in Tivoli Oudegracht vorig jaar is vanavond de grote zaal van de Melkweg aan de beurt. Een zaal die vanavond verre van uitverkocht is, getuige de actie waarmee leden van Subbacultcha! gratis naar binnen kunnen. De zaal is daardoor uiteindelijk wel goed gevuld, maar het is nog maar de vraag hoeveel betalende fans in de zaal te vinden zijn.

01 - Animal Collective

Misschien is die slechte kaartverkoop te wijten aan het feit dat Animal Collective erom bekend staat hun fans bij concerten vooral veel nieuw, onuitgebracht werk laten horen. Meer dan eens heeft dat ervoor gezorgd dat de band voor het publiek een grote drempel opwerpt om het concert te kunnen blijven volgen. Het lijkt er echter op dat de band die formule niet meer toepast op live-concerten.?Vorige keer in Tivoli werd er immers ook geen nieuw werk gespeeld, en beperkte de band zich bijna volledig tot nummers van het laatste album en ‘hitjes’ ‘My Girls’ en ‘Brothersport’. Het ligt misschien voor de hand dat de band vanavond wél weer zo’n optreden geeft waarin ze bijna alleen maar nieuw, onbekend werk laten horen, maar ook vanavond is dit niet het geval.

02 - Animal Collective

Avey Tare, Panda Bear, Geologist en Deakin, het viertal dat gezamenlijk Animal Collective vormt, speelt vanavond een evenwichtige set met nummers van hun bekendste albums. Weer veel nummers van?Centipede Hz, maar deze worden mooi afgewisseld met nummers van?Merriweather Post Pavillion,?Strawberry Jam?en?Feels. Het vijftal albums dat het collectief daarvoor al uitbracht krijgen vanavond dan geen aandacht, maar het was dan ook?Feels?waarmee Animal Collective een beetje begon door te breken. Vorig jaar stond het concert in Tivoli vooral in het teken van?Centipede Hz, maar vanavond geeft de setlist een prachtige dwarsdoorsnede weer van de muziek die de band de afgelopen paar jaar uitbracht. Voor de fans die voorin de zaal te vinden zijn is het een groot genot om de nog maar weinig live gespeelde nummers ‘Did You See The Words’, ‘The Purple Bottle’ (beiden van?Feels) en het euforische ‘Peacebone’ (van?Strawberry Jam) voorgeschoteld te krijgen. Zelfs?Fall Be Kind, de ep die de band een paar maanden na?Merriweather Post Pavillion uitbracht,?wordt vanavond niet overgeslagen. Al vroeg in de set krijgen we prachtige uitvoeringen van?’I Think I Can’ en ‘What Would I Want? Sky’ te horen.

03 - Animal Collective

Een setlist die teruggrijpt op het verleden dus, maar eigenlijk klinkt geen van de nummers die worden gespeeld precies zoals ze op de platen doen. De band laat vanavond zien hoe goed ze inmiddels op elkaar zijn ingespeeld en lijkt tijdens een tien minuten durende improvisatie op het nummer ‘Pulleys’ (van?Centipede Hz) samen te smelten tot één machine. En net als die muur van geluid waar Animal Collective in die improvisatie op afstevent begint te vervelen zet drummer Panda Bear het feestelijke ‘The Purple Bottle’ in. Een totaal ander nummer, maar Animal Collective weet ze live te combineren alsof ze het al jaren zo doen.

04 - Animal Collective

En zo zijn er nog veel meer momenten waarop we het viertal in bloedvorm zien spelen. De nummers van?Centipede Hz?worden vanavond bijvoorbeeld stukken beter live gespeeld dan we dat eerder zagen. Vooral ‘New Town Burnout’ krijgt vanavond wat meer gas mee dankzij Panda Bear, die het nummer eigenhandig tot een hoger niveau tilt. Absolute publieksfavorieten als ‘Brothersport’ worden echter overgeslagen, tot groot ongenoegen van veel ?fans voorin de zaal. Toch speelde het viertal vanavond eigenlijk een perfecte setlist, waarin nieuwe nummers worden afgewisseld met de beste nummers van eerdere albums. Dit alles op een manier die we nog niet eerder hoorden, waarmee Animal Collective meer dan een uur lang geweldig is om naar te kijken en vooral te luisteren. Wanneer mogen we weer?

Tekst: Arend Oosterlee

Fotografie: Remco Brinkhuis

1 Comment

Comments are closed.