Saint Alvia – Static Psalms

saint alvia(Album – Divergent / Bertus) Het Canadese Saint Alvia, in 2005 opgericht door leadzanger Greg Taylor, bestaat uit zes heren die hun sporen in de (Canadese) muziekscene ruimschoots verdiend hebben. De band is samengesteld uit leden van verschillende punkrock bands als Jersey, Grade, Boys Night Out en The Video Dead.

Inmiddels zijn ze met onder andere The Gaslight Anthem, Green Day, Rise Against en Billy Talent op tournee geweest, waardoor hun fan schare in Canada en Amerika aanzienlijk gegroeid is. Qua sound komen ze in de buurt van The Gaslight Anthem, hoewel Saint Alvia bewijst ook andere stijlen te beheersen en te combineren, wat het album Static Psalms divers en verrassend maakt. Punk, roots, rock-’n-roll en een vleugje blues zorgen voor een aangename afwisseling, zonder dat het een storend geheel gaat worden.

Het album is geproduceerd door frontman Taylor en ?producer Grieg Nori, die onder andere ook albums van Sum41 en Treble Charger achter zijn naam heeft staan.

De plaat bevat dertien nummers, en begint met ?‘When I Die’, gevolgd door ‘Whispering To The Dead’, een door zware gitaren gedomineerde track. ‘Murder In A Motel’, ‘Whisky Business’ en ‘Jonxer’ zijn lekkere uptempo nummers met een hoog meezing-gehalte. ‘Mother’s Day’ bevat een heerlijke opbouw met op het einde een opzwepende apotheose. ?Met ‘The Pressure’ ?en ‘Mary Shelly’ bewijzen de heren dat de punkmuziek in hun bloed zit. Heerlijke nummers waarbij de rauwe stem van Greg Taylor volledig tot zijn recht komt. ?Met album afsluiters ‘Get Up And Go!’ en ‘Not Our World’ komt er een eind aan het album dat absoluut de moeite waard is.

Of de Canadezen na het uitbrengen van dit album net als The Gaslight Anthem in Europa potten kunnen gaan breken zal de tijd leren, maar aan hun muzikale veelzijdigheid zal dit zeker niet liggen.