CocoRosie @ Tivoli Oudegracht, Utrecht

De zusjes Bianca en Sierra Casady staan vanavond samen in Tivoli Oudegracht. CocoRosie maakt geheel eigenzinnige freak folk, wat een overvloed aan muzikale invloeden kent uit onder andere hiphop, opera en wereldmuziek. Het artistieke imago van vrouwen belooft ons zeker een interessante avond.

CocoRosie

Voordat de zusjes op het podium verschijnen, testen zij het geduld van het aanwezige publiek. Zeker doordat de stilte niet door een dj maar door herhalende galmende diepe klanken wordt gevuld. Om half tien betreden de dames het podium en er wordt geopend met ‘Child Bride’, van het nieuwe album Tales Of A GrassWidow. De outfits zijn, zoals verwacht, prettig bizar en de herkenbare schelle stem van Bianca Casady leidt een avond vol freak folk in. Een groot deel van de beats wordt verzorgd door beatboxer Tez, die in 2010 in de Melkweg nog als voorprogramma was geboekt. Dit vormt, zeker voor degene die het collectief nog nooit live zag, een interessante bijdrage. Ook de visuals op de achtergrond dragen hun steentje bij, waardoor CocoRosie ons vanavond vanaf het eerste nummer overdondert met ervaringen.

CocoRosie

In de nummers die volgen wordt de zaal verwend met dikke beats, lieflijke harploopjes en heerlijk dramatische lichaamsbewegingen. Vijf nummers van het nieuwe album volgen, waarvan ‘After The Afterlife’ het hoogtepunt vormt. Met de snerpende tonen en de lome vocals nemen de zusjes het publiek mee naar hun eigen dromerige afterlife. Wel valt op dat de beatbox wat eentonig begint te worden. Het lijkt mogelijkheden van de beats toch in een zeker mate te beperken. Echter, wanneer Tez na zeven nummers een spectaculair beatboxshowtje opvoert, neemt hij alle saaiheid weer weg en is op dat moment even de man van de show.

CocoRosie

Het publiek lijkt de nummers die hierop volgen met hernieuwde energie tot zich te nemen. Tijdens ‘Villain’ komt een danseres in tutu het podium op, die op een versneld einde van het nummer energiek begint te dansen. Dit staat in schril contrast met de rustige ambientklanken die ‘Far Away’ en ‘Undertaker’ ons laten horen. Het publiek lijkt deze rustige momenten wat moeilijker te vinden en is enthousiast wanneer tijdens ‘R.I.P. Burn Face’ de beatboxer weer een grotere rol vervult. De show duurt nu al elf nummers lang, maar de vrouwen zijn voorlopig nog niet van plan te stoppen.

Coco

Maar liefst zeven nummers volgen nog, waarin het collectief ijzersterk blijft en weinig tot niet inzakt. De enige dreiging ontstaat juist door de lengte van het concert. Doordat zowel de stemmen van de twee vrouwen als de beatboxer een enigszins beperkt geluid kennen, wordt de set naar het einde toe wat eentoniger. Gelukkig wordt dit opgelost met de nodige bizarre showelementen. De toetsenist komt op ten duur terug in een wit monsterpak en wanneer een van de vrouwen even niets te doen heeft trakteren zij het publiek op hevige dansbewegingen.

CocoRosie

Als slot geeft CocoRosie nog twee encores weg, waarbij vooral ‘Werewolf’ in goede aarde valt. De vrouwen doen er duidelijk alles aan om het publiek een fijne avond te bezorgen en dit doen ze voor het overgrote deel met succes. De eentonigheid wordt goed bestreden met de vele gebeurtenissen op het podium. Toch blijkt een twee uur durende set voor een deel van het publiek wat te veel gevraagd en zij verdwijnen al tijdens het eerste toegift. Maar het gros van het publiek zal vanavond toch met een prettig gevoel zijn gaan slapen.

CocoRosie

Setlist:

 • Child Bride
 • End Of Time
 • Harmless Monster
 • Tears For Animals
 • After the Afterlife
 • Gravediggress
 • Ana Lama
 • Villain
 • Far Away
 • Undertaker
 • R.I.P. Burn Face
 • Smokey Taboo
 • Poison
 • We Are On Fire
 • Fairy Paradise

Encore:

 • God Has A Voice, She Speaks Through Me
 • Werewolf

Encore 2:

 • Teen Angel


Tekst: Matthijs Punt
Fotografie: Marjolijn van Dijk