Kee Marcello – Judas Kiss

Kee Marcello - Judas Kiss(7Hard) Misschien zegt de naam Kee Marcello je niks. Toch is deze gitaarvirtuoos al een aantal decennia bezig met muziek maken. Denk aan bands als Europe en (minder bekend) glam rockers Easy Action. Hou je van een flinke portie melodieuze rock dan ben je bij deze Zweed aan het juiste adres. Soloplaat nummer drie, Judas Kiss, is een feit.

Nadat de toenmalige (en inmiddels weer huidige) gitarist John Norum opstapte bij Europe werd vervanging gezocht en gevonden. Kee Marcello drukte vervolgens een flinke stempel op de opvolgers van de The Final Countdown, Out Of This World en Prisoners In Paradise voordat de Zweedse band een flinke pauze nam. Marcello deed echter niet meer mee aan de reünie en concentreerde zich op onder andere Easy Action en zijn solo carrière.

Onlangs verscheen Judas Kiss, de derde soloplaat en opvolger van Melon Demon Divine uit 2003. Tien jaar wachten vertaalt zich naar dertien tracks en bijna een uur aan melodieuze rock met een vette knipoog naar de eighties, balancerend tussen zware – en balade-achtige passages.? Vet en donker hoor je terug in opener ‘Dog Eat Dog’, eerste single ‘Zombie’,? ‘I’m Stoned’, ‘The Harder They Come’, ‘Dead Give Away’. Ruwe, zware riffs. Een kant die Marcello graag laat horen getuige het vorige album.

Het karakteristieke, Europe-achtige, geluid vind je terug in ‘Starless Sky’. En Europe zelf is ook aan boord, althans een track dan. Een remake van ‘Girl From Lebanon’ (Europe, Prisoners In Paradise) hoor je bijna 1-op-1 terug in ‘And Forever More’, een duet met Liv Moon. Wat mij betreft hoort deze track niet thuis op deze plaat waar je toch met spanning uitkijkt naar nieuw materiaal. Leuk geprobeerd zal ik maar zeggen.

Opvallers op dit album zijn ‘Dead End Highway’, ‘Judas Kiss’, ‘Get On Top’. Compositie-technisch een stuk spannender zonder verlies van herkenbaarheid.? Wie bekend is met de eerste soloplaat Shine On (1995) zal opvallen dat ‘Coming Home’ een lost track zou kunnen zijn; een catchy ballade. And now for something completely different: Joy Division’s ‘Love Will Tear Us Apart’ is ook aangepakt. Een mooie kijk op een bijzondere klassieker.

En de conclusie? Kort maar krachtig: Kee Marcello is terug met een degelijke plaat. Niet meer, niet minder.