FortaRock XL 2013

Toen FortaRock besloot groot uit te pakken, besloot men ook een XL achter de naam te plakken. Dat zegt genoeg over de ervaring die op een nieuwe locatie in het Goffertpark aan de bezoeker geboden wordt, het festival is vele malen groter geworden. Of dat iets goeds is, daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is wel dat een headliner als Rammstein publiek van ver trekt en een enorme boost geeft aan het formaat van het feest.

Het is enorm druk rondom Nijmegen vroeg op de middag, met files van alle kanten. Niet iedereen zal daardoor de openers?Amenra,?Delain?en?Audrey Horne?te zien krijgen. Bij het terrein zelf loopt het lekker door en al snel is deze gevuld met metalminnend publiek. Dat niet elke Rammstein-fan een metalfan is, is dan ook al duidelijk te zien. Het grotere formaat brengt ook een nadrukkelijkere aanwezigheid van sponsoren met zich mee, zoals de tent van Monster Energy Drink.

Tegenvaller voor velen was het uitvallen van de band?Five Finger Death Punch?vanwege logistieke redenen, wat tamelijk dubieus bleek te zijn. De band was namelijk al in Nederland. Op de sociale media waren tal van woedende uitingen naar de band toe te vinden. Gelukkig staat er een vervanger klaar en dat is zeker niet de minste.?Textures?krijgt veel sympathie met een sobere, maar sterke set. Tussendoor wordt het publiek gewoon in het Nederlands toegesproken, niks grootheidswaan.

Ondertussen gaat in de tent op het Monster Energy stage Heaven Shall Burn er tegenaan met hun vlijmscherpe metalcore, die helaas een beetje afgestompt klinkt door het geluid. Een furieuze set wordt hier neergezet, terwijl de botte death metal van?Entombed letterlijk wegwaait op de J?germeister stage. De podia zijn min of meer tegenover elkaar geplaatst, maar de wind speelt de Zweden parten gedurende hun set die een beetje als achtergrondmuziek klinkt voor het podium.

Airbourne?is weer een band die een deel van het publiek links laat liggen en een ander deel omarmt. De nadrukkelijk door AC/DC ge?nspireerde Australi?rs spelen ouderwetse hardrock met veel enthousiasme. Ondertussen lopen anderen even over de festivalmarkt of er wordt een hapje gegeten bij het grote arsenaal eettentjes, waar de porties helaas niet XL zijn.?Mastodon komt helaas ook niet geheel uit de verf in de tent, met hun complexe sludge metal. De band heeft een aantal betere shows op haar naam staan in Nederland dan deze, maar het harde werk op het podium blijft het bekijken waard.

 

Een beetje lolliger ziet het eruit op het andere podium, waar Finntroll?aan de slag gaat met hun humppa metal inclusief plastic trollenoortjes. De black metal-roots heeft de band al een geruime tijd achter zich gelaten en eigenlijk is het meer een gimmick wat nu op het podium staat. Na het hitje ‘Trollhammaren’ verlaat een groot deel van het publiek de show dan ook. Er is weinig over van de band die een aantal jaren geleden in Nijmegen te midden van de ru?nes de schaduwen langer maakte met een onheilspellende sound. Dit is meer GWAR in wording.

Natuurlijk zijn alle ogen gericht op Lemmy Kilmister en zijn?Mot?rhead op het hoofdpodium , maar het zal niet zijn voor de fantastische muzikale skills van de band. De set wordt afgewerkt en het enthousiasme is vooral van de drummer en gitarist. Maar ja, het is Lemmy… op FortaRock zijn is eigenlijk genoeg.?Amon Amarth?en?Kreator mogen daarna aan de slag, maar alle ogen zijn toch weer gericht op het hoofdpodium, waar het Deense?Volbeat aan de slag gaat. De Deense band speelt de radiovriendelijke rock’n’metal als vaklui en weet het publiek dat vooral voor hen en Rammstein is gekomen te plezieren. De cover van ‘Ring Of Fire’ is een beetje jammer, maar laat wel horen waar de mannen de mosterd halen.

Hatebreed trakteert de hardcorefans nog op hun lompe sound, maar het is?Opeth?dat weet te verbazen. De progressieve metalband rondom?Mikael ?kerfeldt laat horen hoe complex en mooi metal ook soms kan zijn, een mooi contrast met de band op het andere podium die het juist van die lompe bruutheid moet hebben. Het zal maar een nummer of zes wat de band uiteindelijk speelt, maar elke song voelt aan als een verhaal. Diep onder de indruk laat de band je achter op het einde van haar set.

Uiteindelijk is het tijd voor?Rammstein, de industrial metalband uit Berlijn waar zoveel bezoekers hun tickets voor gekocht hebben. Natuurlijk stellen de mannen niet teleur, hoewel er wat verwarde blikken volgen als de band vooral werk van die twee platen vóór?Mutter speelt in het begin van de set. Vuurwerk en spektakel komen langs, maar natuurlijk ook de fameuze spuitende dildo act op ‘Buck Dich’. Of het nou een goed iets is dat FortaRock zo groot is of niet, Rammstein bewijst maar weer eens één van de beste livebands te zijn die je voor je kunt hebben en is toch het hoogtepunt van de dag.

Tekst: Guido Segers
Fotografie: Dani?l de Borger

10 Comments

 • Ik heb Rammstein al eens eerder gezien, maar die gelinkte video zegt genoeg hopelijk.

 • Als je Hatebreed niet gezien hebt, zet er dan niet neer dat het lomp is. Beste band van het moment, beste band van de dag. Pruts review, andere hobby zoeken.
  Rammstein is trouwens geen goede liveband, ze hebben vuurwerk en attributen nodig om publiek te trekken, waarmee ze vervolgens weinig interactie hebben. Show noemen ze dat. Neem nou bijvoorbeeld Hatebreed, die geeft pas een show weg. Wat een interactie, wat een energie, wat een passie. Maar dat heb je gemist… Nogmaals, pruts review, andere hobby zoeken, nooit meer gratis naar binnen met een presspas en lekker als bezoeker de muziekkenner spelen.
  Beatdown, dat is lomp. Weer wat geleerd. Next!

 • Ik heb Hatebreed een paar songs gekeken. Erg sterk, niet opvallend vergeleken bij voorgaande shows. Helaas kan je niet alles kijken, dus misschien heb ik de show van de dag gemist daar. Blij dat jij het kon waarderen naar wat het verdiende. Sorry dat ik dat gemist heb.

  Rammstein is een goede liveband op een andere manier dan wat jij waardeerd. Daarover zijn we het dus oneens en dat mag. Het spektakel en de sound waren prima en daar kwam het publiek voor, dat heb je ongetwijfeld ook gezien.

  Toch bedankt voor je reactie.

 • Hatebreed de ‘beste band van het moment’ noemen is wel de grootste kul wat ik dit jaar gelezen heb.

Comments are closed.