Ghost @ Tivoli Oudegracht, Utrecht

Alhoewel ze deze tour vooral de bekende, stevigere festivals (Sonisphere, Download, Hellfest, Graspop) meepakken, speelt het Zweedse Ghost in Nederland een clubshow. De band onder leiding van Papa Emeritus II weet anderhalf uur lang Tivoli geboeid te houden met een muzikale vertelling over het ontstaan van de antichrist. ”Lucifer. We are here. For your praise. Evil One”

Via de beklemmende doorgang van Tivoli Oudegracht komen we aan in de intieme zaal die vanavond dienst doet als ‘kerk’. Sowieso is het een drukke bedoening, niet alleen stoere mannen met zwarte bandshirts en duivelse teksten, ook genoeg bezoekers van het andere geslacht komen een kijkje nemen bij één van de opvallendste metalacts van de afgelopen jaren. Voor de buitenwereld blijft hun identiteit een mysterie. Gekleed in zwarte pijen en maskers laten de bandleden, bekend als Nameless Ghouls, wel duidelijk van zich horen. Een boeiende mix van drums, gitaren en orgel zorgt voor jaren zeventig-hardrock en jaren tachtig-heavy metal dat herinneringen oproept van Black Sabbath en Mercyful Fate.

Het experimentele Eindhovense voorprogramma Selim Lemouchi & his Enemies duikt met hun sound ook regelmatig terug in de tijd.?De occulte thema’s zijn eveneens aanwezig maar het is de muziek die beklijft. Wat wil je met maar liefst vier gitaristen op de voorgrond. Dankzij de uitgesponnen gitaarsolo’s, keyboardriedeltjes en lange uithalen van ex-Devils Blood-frontman Selim Lemouchi lijkt de set één lange song van dertig minuten. Selim kan omschreven worden als een energieke mix van Dave Navarro, Jezus Christus en Cat Stevens. Stevig in zijn slangenleren laarzen staand weet hij samen met zijn ‘enemies’ het publiek aangenaam te verrassen. Muzikaal komen alle facetten van de rock-‘n-roll voorbij en krijgen vooral de gitaristen veel vrijheid. Echo’s, distortion en verdere rituelen met de amps nemen de zaal mee via stonerrock naar prog en psychedelica. Met één ep op zak en de impulsieve debuutshow van vanavond achter de rug zijn we benieuwd van wat de toekomst weet te brengen.

Ghost heeft met Infestissumam?een sterke opvolger van het geweldige debuut Opus Eponymus in handen. Opmerkelijke albumtitels. De eerste songs die vanavond gespeeld worden, ‘Per Aspera Ad Inferi’ en ‘Con Clavi Con Dio’, zorgen verder voor een Latijnse snelcursus bij de menigte in Tivoli. Er wordt dan ook uit volle borst meegezongen over de barre tocht naar de hel. Via logge bassen en onheilspellende orgelpartijen krijgen we een aardig idee waar het heengaat vanavond. Dat we het samen doen is wel een feit, publiek zingt mee en toont haar devil horns terwijl de bandleden elkaar regelmatig opzoeken en het ene na het andere ritueel verzorgen. Beste voorbeeld is gedurende ‘Satans Prayer’ halverwege de set met teksten als ”Believe in One God Do We, Satan Almightyyyyyy!”. De start van een geweldig blok richting de encore waarin het ontstaan van de antichrist wordt beschreven. Van de instrumentale progrock van ‘Genesis’ gaan we via doorbraakhit ‘Rituals’ naar de laatste single ‘Year Zero’.

Frontman Papa Emeritus II, die vanavond erg spraakzaam is en tijd neemt voor de fans, voorziet het strakke samenspel van de passende teksten. ”Come together, together as a one,?Come together for Lucifer’s son!” Naast het brengen van het volledige eerste album is er uiteraard ook plek voor nieuw werk, zo bestaat de encore uit misschien wel het vreemdste nummer van Ghosts korte oeuvre. ‘Guleh/Zombie Queen’ klinkt over de top, duikt diverse muzikale paden in maar past prima in de setlist en is een waardig extraatje. Met ‘Monstrance Clock’ is vervolgens de cirkel rond. Het thema gaat over bloemetjes en bijtjes, volgens Papa weten we dan wat er bedoeld wordt. Het maken van een nieuwe Damien.

Helaas geen versie van de Beatles-cover ‘Here Comes the Sun’ vanavond maar dankzij Ghost krijgt Tivoli wel een smakelijk voorproefje van het Summer Darkness festival dat eind juli plaatsvindt in de Utrechtse binnenstad, onder de imposante Domtoren.