Valour Up Twice – Kill Your Darlings

00110711(Album – Eigen beheer) De nieuwe plaat van Valour Up Twice, tevens de eerste, verdiend alleen al respect voor de hoes die erbij zit. Handgemaakt van hout en het doet je denken aan het handenarbeid lokaal op je middelbare school. Hij heet?Kill Your Darlings en laat een band horen die ver gegroeid is de laatste jaren.

De hele geschiedenis van Valour Up Twice ken ik niet, wel weet ik dat ze een aantal jaren terug op bandwedstrijden te zien waren. Daarvoor was er ooit het knullenrockbandje Chump met piepjonge gastjes die muziek maakten. Gitarist en zanger Vic Willems komt daar oorspronkelijk vandaan. Inmiddels speelt de band een puik soort psychedelische hardrock die een beetje past in de jaren zeventig met de body van hedendaagse acts.

Strakke, dreunende ritmes pulseren voorts in een energieke tred op ‘One Of The Few/The First Of Many’, nadat het nummer wat op gang gekomen is. Een portie stoner rock is zeker te ontwarren in de sound van deze track. De vocalen dragen daar zeker aan bij, eveneens de statische klanken. Dat is wel weer anders op ‘Strange Seems T o Be The New Normal Lately’, wat lekker rockt en een melodieuze bak geluid voorbrengt. Weer een nummertje verder en we horen spelende, vrije muziek die meer lekker losjes en dromerig klinkt.

Blues zit er ook echt wel in, te horen op ‘Escapism’, waar eerder als Jimi Hendrix bestempelde gitarist zich lekker mag laten gaan in een postrock-achtige atmosfeer. Beetje Doors mag ook op ‘Kill Your Darlings’, wat langzaam en spookachtig opkomt met even donkere vocalen. Songs als ‘Part 1: Let Me In’ en ‘People Die People Love’ laten nog meer moois horen, wat de band ergens plaatst tussen de Beatles in hun experimentele fase en de Queens Of The Stone Age met hun innovatiedrang. Misschien zeg ik dat wat vaag, maar het zit er wel in. Als deze band, uit ons eigen kikkerlandje, dit live waar kan maken en songs als ‘Wave’ even hypnotiserend en overweldigend kan neerzetten, dan hebben we een hele goeie.

2 Comments

  • Ik kan je zeggen dat ze live wellicht dubbel zo goed zijn. Ik was persoonlijk bij de CD-presentatie en de manier waarop deze gasten hun instrumenten bespelen is echt niet normaal goed. De band verdient het echt om een keer aandacht te krijgen van het grotere publiek!

    PS: En inderdaad, dat houten hoesje rockt hard!

Comments are closed.