Great Minds @ Melkweg, Amsterdam

Als een stel vrienden die het leuk vonden namen Sticks, Jiggy Djé, Winne en Dr. Moon een plaat op onder de naam Great Minds. Met teksten die zowel vermaken als aanzetten tot denken wist het kwartet al snel de aandacht te trekken. Eerste single ‘#BommenInBoston’ werd nog gemengd ontvangen maar met ‘Doag’ was iedereen het er unaniem over eens dat dit een van de beste Nederlandse hiphopprojecten in jaren zou worden. Met een kleine clubtour als gevolg is het aan het viertal het publiek ook live te overtuigen. Livegitarist Norman Kapoyos is tijdens deze tour een vaste waarde en voegt net dat klein beetje extra toe aan de optredens. Vanavond is de Melkweg in Amsterdam aan de beurt waar een meer dan geslaagd feestje zal plaatsvinden.

Het podium is behangen met een grote banner van de sponsor – Bavaria 8.6, tevens releasedatum van het album – een turntable en een zuil waar gedurende het optreden visuals of livebeelden op geprojecteerd worden. Er is alles aan gedaan een relaxte sfeer te kweken en als de klanken van ‘Hooggeleid’ door de zaal klinken lijkt dat gelijk al gelukt. De handjes vliegen de lucht in, de eerste bescheiden pit is een feit en belangrijker: iedereen op het podium heeft er zichtbaar zin in.

Wat volgt zijn een aantal tracks van het Great Minds-album waarbij aan het publiek te merken is dat deze nog even goed moeten landen voordat de boel afgebroken wordt. Dit wordt later in de set bevestigd als tijdens klassiekers van respectievelijk Opgezwolle, Winne en Jiggy Djé ‘Hoedenplank’, ‘W.I.N.N.E.’ en? ‘Ik Heb Je’ de hele Melkweg mee schreeuwt en kapotgaat.

Tussendoor wisselen de heren een paar keer sneller van outfit dan Beyoncé of verdwijnt een van de drie mc’s even van het podium om een rustmomentje te pakken. Dat is nodig, want met twee uur is de duur van het optreden – zeker voor een hipshopshow – bijzonder lang. Jiggy Djé en Sticks voeren dan nog een moderne versie van de Johnny en Rijk-show op, waarbij ze tegen elkaar opbieden en om en om eigen werk presenteren. Sticks lijkt op het applaus afgaande als winnaar uit de strijd te komen maar qua humor doen ze niets voor elkaar onder. Door deze comedyshow zou je Winne bijna vergeten. Gelukkig slaat deze telkens terug door zijn teksten zo te brengen dat ze door merg en been gaan.

Een Nederlandse hiphopshow zonder gastartiesten kan niet en ook vanavond zijn er weer een aantal vrienden meegekomen. Zo is de performance van Wudstik loepzuiver tijdens ‘Het Licht’, komt Rico erbij tijdens ‘Hoedenplank’, zorgen de heren voor een kippenvelmoment met de ‘Waves’/’Nog 1 Keer’ mash-up met Mr. Probz en is Kleine Viezerik de grote verrassing tijdens ‘Doag’. Misschien wel dé verse van het Great Minds-album is zo in trek dat het laatstgenoemde nummer nog twee keer over wordt gedaan.

Great Minds lost met speels gemak de hoge verwachtingen in en gaat daar misschien nog wel overheen. Jiggy Djé, Sticks en Winne hebben hun sporen inmiddels wel verdiend maar weten na al die jaren nog steeds met gevoel te rappen. De setlist is met oud en nieuw materiaal perfect samengesteld. Ondanks de duur van het optreden werd de sfeer steeds beter en het feit dat niemand de zaal verlaten heeft tot het einde zegt genoeg. Een memorabel optreden dat onderstreept hoe relevant Nederlandstalige hiphop anno 2013 nog kan zijn.