Deafheaven – Sunbather

Deafheaven

(Album – Deathwish) De opvolger van Roads to Judah van Deafheaven heet Sunbather en is op alle punten een baanbrekend album te noemen. De band, die black metal met post-rock invloeden mengt heeft een geweldig zevental nummers afgeleverd. Bands als Wolves in the Throne Room gingen Deafheaven al voor met lange sfeervolle nummers maar op het nieuwe album heeft Deafheaven dit zo ingrijpend gedaan dat het werkelijk genre overstijgend is.

Van ‘Dream House’ tot ‘The Pecan Tree’, George Clarke en Kerry McCoy nemen je samen met nieuwe drummer Daniel Tracy mee op een emotionele reis. Vier lange nummers van tien minuten tot een klein kwartier met drie overgangspassages erbij laat Deafheaven horen waarom ze zo gegroeid zijn. Een nummer als ‘Vertigo’ bewijst dat perfect, een langzame dromerige opbouw, een gitaarsolo, een black metal explosie en een My Bloody Valentine einde in veertien minuten, voorafgegaan door een angstopwekkend spoken word-passage van de zanger van Alcest.

De cover laat het al zien, de black metal is verlicht met prachtige tussenstukken die de woede en existenti?le angst (dat blijkt wel uit de droevige teksten) alleen maar harder doen aankomen. Deze stukken zijn zo intens dat black metal puristen met het titelnummer weinig hebben om op neer te kijken maar dit album is zeker ook de moeite waard voor iedereen die normaal dit genre schuwt: Deafheaven overschrijdt grenzen!