Boysetsfire @ Dynamo, Eindhoven

De anticipatie is hoog voor de show van vanavond en het publiek is van heinde en ver toegestroomt,?Boysetsfire is in town en dat moet je meemaken. Ook bezoekers uit Duitsland kopen enthousiast de merch stand leeg van de oude emo/hardcore helden. Verwassen shirtjes worden ingeruild voor nieuwe door fans die de band al jaren volgen. Het publiek is een gevarieerde mix van jong en oud, waarvan een aantal de band wellicht voor het eerst zien.

De opwarmer vanavond is?Paper Arms?uit Adelaide, Australi?. De heren spelen een mix van Title Fight, Hot Water Music en The Lawrence Arms, wat goed valt bij de bezoekers. Niet verwonderlijk overigens, die sound, ook deze band heeft hun album net als de eerste twee uit de vergelijking, laten produceren door Walter Schreifels. Echt los komt het nog niet, maar de gevoelige doch krachtige sound en de passie van de band is zeker aanstekelijk. Na een korte show wordt er opgebouwd voor de hoofdact.

Bij de vorige show die Nathan Gray in Dynamo speelde was met zijn eigen bandje I Am Heresy. De bezoekers waren toen op één hand te tellen. Dat was jammer, want die avond werd er een stuk strakker gespeeld dan vandaag. Eigenlijk maakt dat ook niet uit voor het publiek, de haren zijn grijzer en de focus is wat minder, maar in de plaats daarvan heeft?Boysetsfire overduidelijk plezier in wat ze doen vanaf het moment dat er een voet op het podium gezet wordt. Krachtig opent de band met ‘After The Eulogy’ met die krachtige phrases als: “Where’s your anger? Where’s your fucking rage?“. Een goede binnenkomer, die dan ook opgevolgd wordt door ‘Requiem’.

De fans in de zaal zingen uit volle borst mee met het werk van die eerste platen. Nathan Gray staat te stuiteren op het podium en zijn glimlach lijkt uit een tandpasta reclame te komen, maar de frontman geeft aan oprecht gelukkig zijn weer samen te zijn met zijn band. Drie van de bandleden doen al sinds 1994 mee dus het mag gerust een hecht clubje genoemd worden. Natuurlijk is er ook het nieuw album?While A Nation Sleeps om songs uit te putten. Naast klassiekers als ‘Rookie’ en ‘Last Year’s Nest’, die vooral op energie en enthousiasme goed uit de verf komen, volgen ook songs als ‘Never Said’ en ‘Save Yourself’. Die zitten er duidelijk beter in bij de band.

Na een ferme set met veel interactie en vooral plezier is het voorbij. Een mooie avond met een band die misschien niet meer zo scherp zijn, maar vooral enorm veel plezier heeft in wat ze doen.