Frank Ocean @ Heineken Music Hall, Amsterdam

Het heeft even geduurd, maar een jaar na het uitbrengen van zijn uitstekende debuutplaat Channel ORANGE?staat zanger?Frank Ocean?vanavond eindelijk in de Heineken Music Hall geprogrammeerd voor een optreden op Nederlandse bodem. Voor een eerste optreden in ons land is dat sowieso al een knappe prestatie, want de zaal is bijna helemaal uitverkocht. Dat terwijl vrijwel niemand de man eerder zal hebben zien optreden, want zoals hij zelf al aangeeft treedt hij bijna nooit op.

Van dat ogenschijnlijke gebrek aan ervaring is vanavond gelukkig niets te merken. De goedlachse zanger blaakt van het zelfvertrouwen en loopt zelfverzekerd heen en weer op het grote podium. Hij heeft daar alle ruimte voor, want zijn zeskoppige band staat aan de zijkanten van het podium gepositioneerd. Alle aandacht wordt daarmee op Ocean gevestigd, die deze dubbel en dwars verdient. De zanger is ontzettend goed bij stem en doet zijn uiterste best om het zijn publiek naar de zin te maken. Tijdens het zingen is hij erg geconcentreerd bezig, maar tussen de nummers door praat hij rustig tegen het publiek en zien we hem veel lachen. Het is duidelijk dat deze man op een podium hoort, wat het des te spijtiger maakt dat hij zo weinig optreedt.

Frank Ocean is vanavond dan wel terecht het middelpunt van de aandacht, toch is zijn band vanavond ook zeer bepalend voor het succes van het optreden. De band speelt Ocean’s nummers uiterst kalm, en de twee trompettisten geven nog een extra dimensie aan de muziek, die op het album ontbreekt. De band speelt zo rustig dat het nooit veel aandacht opeist, en staat zo volledig in dienst van Ocean. Die blijft eigenlijk ook de hele avond zeer rustig, wat het des te knapper maakt dat werkelijk de hele zaal stil en geconcentreerd staat te kijken. Geen moment is er ruimte voor springen of dansen, maar er is niemand die daar om maalt. Frank Ocean is een rasentertainer en overtuigt vanavond 5000 man door simpelweg zijn nummers te zingen, niets meer en niets minder.