Atoms For Peace @ Heineken Music Hall, Amsterdam

Het komt vrijwel nooit voor dat een supergroep niet alleen door de line-up tot de verbeelding spreekt, maar dit ook muzikaal doet. Noem er maar eens eentje. Of het moet Atoms For Peace zijn, het electrorock project van onder andere Radiohead-frontman Thom Yorke en Red Hot Chili Peppers-bassist Flea. Verder in de band: Radiohead-producer Nigel Godrich op gitaar en synths, Joey Waronker van Beck en R.E.M. (drums) en de Braziliaanse percussionist Mauro Refosco van Forro In The Dark.

ATF_ROAR_01

Een oorverdovend lawaai klinkt door de Heineken Music Hall als de lichten uitgaan. Het is niet het geluid van een megalomane intro, maar er klinkt voor aanvang van de show al een ontzettend luid applaus. En dat wordt naarmate de show vordert alleen maar luider. De eerste vijf seconden van show-en-albumopener ‘Before Your Very Eyes…’ komen een beetje houterig over, maar daarna zijn we getuige van een foutloze show.

ATF_ROAR_02

Atoms For Peace rijgt de eerste drie tracks van debuutplaat Amok aan elkaar en zet daarna een solonummer van Thom Yorke’s The Eraser in. Een plaat die in zekere zin aan de wieg van Atoms For Peace stond. Zo gaat het de gehele reguliere set door: songs van het eerder genoemde debuutalbum worden afgewisseld met solowerk. En het moet gezegd worden: laatstgenoemde komt een stuk beklijvender over in deze livesetting.

atf_roar_03-2

Hetzelfde geldt voor het eigen werk. Waar dat op plaat al alleraardigst klinkt, is live de impact van het materiaal veel groter. Het geheel klinkt ontzettend strak en laat zelfs ruimte over voor extra experiment, maar misschien wel het belangrijkste van allemaal; het spelplezier spat er van af. Thom Yorke danst van tijd tot tijd over het podium en Flea rent, springt en beweegt regelmatig alsof het een metalconcert is.

atf_roar_04-3

De reguliere set vliegt voorbij, waarna het tijd is voor de eerste van twee toegiften. Het vijftal brengt onder ander ‘Paperbag Writer’ van Radiohead ten gehore, maar de hoofdrol is weggelegd voor UNKLE’s ‘Rabbit In Your Headlights’. Het nummer, gedragen door Yorke achter piano, is het meest introverte moment van de show en bevat verder een spoken word gedeelte van Flea. Tijdens de tweede toegift wordt er gestart met ‘Atoms For Peace’, afkomstig van The Eraser, en zo is de cirkel al aardig rond. Afsluiter van dit memorabele optreden, want: hoe vaak zullen deze muzikanten nog samen op een podium te bewonderen zijn?, is ‘Black Swan’ en pas als de lichten aan gaan is pas echt duidelijk hoe goed dit optreden was. Heel erg goed.

Tekst: Jeffrey Zweep
Fotografie: Dani?l de Borger