Valkhof Festival 2013 Tiplijst

Nog één?week, en dan staan er weer 45.000 wandelaars aan het vertrek van de Nijmeegse Vierdaagse. Voor de minder sportieven biedt de binnenstad van Nijmegen gelukkig weer een prachtig alternatief: de Zomerfeesten. Al sinds jaar en dag kunnen liefhebbers van alternatieve muziek terecht in het pittoreske Valkhofpark voor Festival de-Affaire. Dit jaar is het tijd voor de twintigste editie, met één belangrijke wijziging: het festival gaat verder onder de naam?Valkhof Festival. Gelukkig is er qua opzet weinig veranderd, en biedt het gratis (!) festival in de derde week van juli weer een mooie mix van grote namen en opkomende artiesten. Een aantal tips van de ROAR-redactie:

Colin Stetson
Zaterdag 13 juli, 20.15-21.00, Arc
Noem een willekeurige artiest, en de kans is groot dat hij met Colin Stetson heeft samengewerkt. Zo tourde de Amerikaanse saxofonist met Arcade Fire en Bon Iver, en is hij te horen op platen van Feist, Tom Waits en TV On The Radio. Zijn laatste solo-plaat -?New History Warfare Vol. 3: To See More Light?– kreeg van Pitchfork een 8.1 en heeft gast-vocalen van onder andere Justin Vernon. Live is Colin Stetson een eenmansband die met zijn bijzondere ademhalingstechniek de mooiste ritmes en melodie?n uit zijn saxofoon tovert.

Akron/Family
Zondag 14 juli, 18.30-19.30, Arc
Onlangs verscheen het zesde studio-album van Akron/Family, artiestnaam voor het Amerikaanse drietal Dana Janssen, Seth Olinsky en Miles Seaton. De band laat zich omschrijven als “folk-influenced experimental rock band”, al horen we op de laatste plaat ook toegankelijkere popsongs als ‘Until the Morning’ en ‘When I Was Young’. Met veel instrument-wisselingen en ge?xperimenteer is Akron/Family live een aanrader voor liefhebbers van zowel Animal Collective als Megafaun.

Warm Soda
Zondag 14 juli, 21.00-21.45, Boog
Dat wordt een lange setlist, zondagavond bij Warm Soda. Het viertal bracht onlangs haar debuutalbum?Someone For You uit, dat net iets langer dan 26 minuten duurt. De catchy garage-rock doet door de zang van Matthew Melton denken aan de eerste platen van The Strokes, maar is ook een aanrader voor liefhebbers van Thee Oh Sees en The Vaccines. ‘Jeanie Loves Pop’ lijkt op voorhand de ideale hit voor een zomeravond in het Valkhof.

Sinkane
Maandag 15 juli, 21.30-22.30, Arc
Ahmed Gallab aka Sinkane?tourde al met Of Montreal, Caribou en Yeasayer: bands met een experimenteel geluid. Met zijn tweede solo-album?Mars stond hij eerder dit jaar ook op het Rotterdamse Motel Moza?que-festival, en nu is het de beurt aan het Valkhof om te swingen op de aanstekelijke mix van afrobeat en electronica. Na Nijmegen speelt hij nog op de weiden van Dour, Melt en Latitude, dus dit optreden zou wel eens het laatste op een klein podium kunnen zijn.

Cashmere Cat
Woensdag 17 juli, 23.00-00.30, Voerweg
Opeens was daar Magnus August H?iberg, eind 2012. Zijn debuut-ep?Mirror Maru staat vol verleidelijke r&b-electronica: zo verleidelijk dat gerenommeerde artiesten als Hudson Mohawke en Rustie zich al aan een remix waagden. De Noor stond vorige maand nog op het Best Kept Secret-festival in Hilvarenbeek, waar hij volgens 3voor12 met “hét geluid van nu de tent plat draaide.” Laten we hopen dat deze dwaas dit keer thuisblijft.

?sgeir Trausti
Donderdag 18 juli, 19.00-19.45, Arc
IJsland is hot. Niet letterlijk, merkten we afgelopen november tijdens Iceland Airwaves. Op een steenkoude middag maakte de 20-jarige ?sgeir Trausti daar indruk met een intieme sessie op een plein in Reykjavik. Zijn debuutalbum D?r? í Dau?a??gn (vrij vertaald “Heerlijkheid in de Stilte van de Dood”) staat vol prachtige folknummers, en werd in zijn thuisland gekroond tot album van het jaar. Een must-see voor liefhebbers van Bon Iver en James Vincent McMorrow.

Het Valkhof Festival vindt plaats van 13 t/m 19 juni in het Valkhofpark te Nijmegen. Zie voor het volledige programma de website of dit blokkenschema.