Knalland – Knalland

Albumcover Knalland?(Album – Excelsior)?Het begon ermee dat Utrechtse woningcorporaties Mitros en Portaal het Eiland8-project opzette, waarbij acht flats in de wijk Kanaleneiland beschikbaar werden gesteld voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Onder deze artiesten zaten ook Casper Adrien en Tommy Ebben, die samen Knalland hebben opgezet. In samenwerking met ruim 50 artiesten, waaronder Kim Jansen (The Black Atlantic) en Eloi Youssef (Kensington), kwam na een jaar hard werken een album uit. Het is volgens eigen zeggen een ware liefdesbaby geworden, met indrukwekkend artwork – dat ook door verschillende kunstenaars is vorm gegeven.

Naast het prachtige en diverse artwork dat het album kent, zijn ook de liedjes zeker om over naar huis te schrijven. En ondanks het grote aantal artiesten die aan het album hebben meegewerkt, is het één geheel geworden, waarin elektronica, piano, gitaar, blaasinstrumenten en samenzang vloeiend samenkomen. Zo is er het gevoelige en ingetogen ‘Stones’, geschreven en gezongen door Eloi Youssef, waarop het vrolijke ‘A Life Anew’ volgt, waarin de schorre stem van Tommy Ebben zelf weerklinkt. De vrolijkheid hierin komt door de zang en de ukelele, waarbij de hoorn en de cornet het geheel iets eigenzinnigs geven.

In ‘I Am’ is Floor van der Poort te horen, die een zomers nummer presenteert. Van der Poort heeft een excentrieke stem die goed past bij de compositie van het nummer. ‘Wake Up’ wordt gezongen door Sofie Letitre, met een zware bas op de achtergrond, en heeft een lekkere sixties sound. En ‘Father Please’ kent waarschijnlijk het grootste aantal meewerkende artiesten, wat resulteert in een vol en aangenaam geluid, met een grote variatie aan instrumentatie en samenzang.

Wanneer zo’n groot collectief samenwerkt aan één plaat, zou dat zomaar helemaal verkeerd uit kunnen pakken. Knalland heeft de plaat echter goed tot één geheel weten te maken. Je hebt tijdens het luisteren van de plaat niet door dat er zo veel verschillende mensen aan hebben gewerkt, aangezien de flow erg prettig is. Zeker als je het verhaal achter Knalland kent, is het extra indrukwekkend wat hier is neergezet. Bij deze daarom ook complimenten voor het Eiland8-project.