Beach House @ Tivoli Oudegracht, Utrecht

Vorig jaar bracht het Amerikaanse dream-popduo Beach House het prachtige album Bloom uit. Dit was de langverwachte opvolger van het doorbraakalbum Teen Dream (2010) welke de band definitief op de kaart heeft gezet. Bloom kreeg goede recensies en er volgde een succesvolle tour. Einde verhaal zou je denken en hop de studio weer in. Mis. Beach House is sinds 2004 actief en bestaat uit alleskunner Alex Scally en ‘vrouw met de prachtige stem’-Victoria Legrand. Ze doen een toertje langs de zomerfestival en spelen vanavond de enige clubshow in ons land. In principe niets raars, gebeurt wel vaker maar Tivoli zet het prominent op het concertkaartje. Dat de zaal dan toch niet uitverkocht is, is vooral voor Tivoli heel jammer, het publiek kan de extra ademruimte op deze warme dag wel gebruiken.

Beach House

Eer Beach House het podium betreedt moeten de aanwezigen nog even op de tanden bijten. Opener Mike Koldin stelt het geduld behoorlijk op de proef, ellenlange dreunende tonen, zonder vocalen, en zonder richting. Beach House doet dat veel beter en maakt een vliegende start met het nummer ‘Wild’.

Beach House live is haast – hoe zoetsappig dit ook klinkt – een ‘beleving’ te noemen. De band, aangevuld met live-drummer Daniel Franz, staat minimaal verlicht op het podium. Achter hen hangen glasvezelkabels waardoor zich een pracht van een lichtshow afspeelt. De backdrop, die als een sterrenhemel fonkelt, is de kers op de taart.

Grootste troef en tegelijkertijd minpunt is de haast klinische uitvoering van de muziek. Legrand zingt loepzuiver, een enkele uitzondering (‘Wild’ en ‘Take Care’) daargelaten. De lagen aan geluid, de tierelantijntjes en de gitaarloopjes wat de muziek van Beach House maakt tot wat het is, worden vanavond door Scally perfect in balans gehouden. Nergens ontspoort het, geen noot wordt te laat gespeeld. Hierdoor heeft het optreden iets afstandelijks en is het misschien hard werken om de aandacht erbij te houden Weet je te ontsnappen aan deze gedachte en laat je je door de lampjes op de achtergrond meevoeren dan ervaar je Beach House zoals het zou moeten (denken wij) en is het volop genieten vanavond.

De band speelt een gevarieerde set waar oud werk ‘Norway’ en nog ouder ‘Master of None’ perfect passen tussen het nieuwere werk van Bloom. Een eervolle vermelding gaat uit naar het nummer ‘New Year’. De nuances gaan nergens verloren, de gitaar die op plaat soms klinkt alsof je batterij van je walkman op is komt in Tivoli net zo perfect over, de stem van Legrand verweven met dit alles maakt het tot een klein jubel moment. Het enige puntje van kritiek wat we kunnen bedenken is het theatrale gezwiep van Legrand met haar haar wat vanavond meermalen op de zenuwen werkt. Verder was Beach House mooi, ontroerend en een beetje magisch.