Torche @ 013, Tilburg

Door Guido Segers 22 juli 2013 1

Het is warm en niet zo’n beetje ook. De kermis wordt in Tilburg opgebouwd, waardoor het getatoe?erde volk, veelvuldig met baard, wat op de 013 afstevent nogal opvalt. Toch is daar het evenement van de avond met een dubbele bill waarop Torche en Pelican vermeld staan. Twee verschillende bands met een unieke sound.

De lokale band?Fehler mag opwarmen, wat zeker de band zelf overkomt in de benauwde kleine zaal. Ruige, sludgy hardcore met geblafte vocalen eroverheen doen het goed. De band heeft recentelijk een nieuwe plaat uit getiteld Dissona en al een tijdje niet op het podium gestaan. Daar is niets van te merken overigens.

Pelican heeft wel een microfoon op het podium staan, welke vooral blijkt te zijn om ‘Thank You!’ te zeggen. De instrumentale post-metal weet toch het publiek te charmeren. Het viertal weeft met enkel de muziek een verhaal aan elkaar, wat tot de verbeelding spreekt. De band heeft voor het eerst in vier jaar weer een release met Forever Becoming, hiervan wordt ook werk gespeeld. ‘Deny The Absolute’ klinkt een stuk strakker dan de rest van de set bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat de verdere set niet als een huis staat.

Veel mensen lijken specifiek voor één van de twee hoofdacts te komen. Torche?is op papier de hoofdact van vanavond, maar de sound van wat ook wel de pop-stonerband genoemd wordt ligt ver weg van de voorganger. Retestrak wordt er gespeeld, hoewel de vocalen erg slecht hoorbaar zijn bij aanvang van de set. Er zit iets speels en theatraals in de sound van de band, maar om ze poppy te noemen slaat de plank mis.

Bassist Jonathan Nunez moet toch zijn nek iets aandoen terwijl hij met de ritmes mee headbangt. De band krijgt zonder veel problemen het publiek mee met hun stomende rock-‘n-roll-machine. Ondanks de ontzettende hitte geniet het publiek van begin tot het einde vanavond. Torche teert nog steeds op?Harmonicraft?uit 2012, maar dat is geen enkel probleem.

Eén reactie »