The Smashing Pumpkins @ 013, Tilburg

Het is exact twintig jaar geleden dat Siamese Dream uitkwam, het album waarmee The Smashing Pumpkins definitief doorbraken. Fans die vanavond hoopten op een speciale avond in het kader hiervan komen bedrogen uit (er worden slechts drie nummer van dit geweldige album gespeeld), maar verder was Billy Corgan uitstekend op dreef in Tilburg.

Opener Beware of Darkness is een aardig rockend trio waarbij vooral zanger en gitarist Kyle Nicolaides met zijn bewegingen, zang en gitaarspel de aandacht trekt terwijl eigenlijk bassist Daniel Curcio veel leuker is om naar te luisteren met zijn vloeiende basspel, van wie hij de kunst heeft afgekeken is wel duidelijk. Zeker als de band een cover speelt van ‘Yer Blues’. Een aardige opwarmer waar beleefd voor geklapt wordt.

The Smashing Pumpkins zijn misschien wel op retour, afgaande op de tweetal kleine locaties die aangedaan worden tijdens de Nederlandse data van hun Shamrocks & Shenanigans tour maar daar is tijdens de show zelf weinig van te merken. De heruitgaves van alle albums en extra’s zijn ondertussen bij The Aeroplane Flies High box aangekomen en vanavond begint de band dan ook met ‘Tonite Reprise’ uit die box om daarna door te stomen met twee oude nummers. Het publiek smult ervan en er wordt veel meegezongen. Dit zakt daarna wat in met ‘Starz’ (niet het sterkste nummer van Zeitgeist) en de Bowie-cover van ‘Space Oddity’ om weer op te veren met het vlammende ‘XYU’. Zo valt de avond in een notendop samen te vatten, ondanks dat Oceania een degelijk album is waarop zeker goede nummers staan komt het merendeel van de zaal toch voor de knallers uit de jaren negentig. Zelfs een goed uitgevoerde versie van ‘The Imploding Voice’ of een ingetogen variant op ‘If There Is a God’ van Machina, nummers die al lang niet meer gespeeld zijn wekken weinig interesse bij het merendeel van het publiek. Jammer, maar Corgan zal het wel gewend zijn.

De band speelt vanavond behoorlijk goed en de voormalige sessiemuzikanten voelen steeds meer aan als volledige leden. Jeff Schroeder mag af en toe lekker soleren, net als Mike Byrne die al snel in ‘Starz’ laat horen op jonge leeftijd al een goede vervanger blijkt te zijn van Chamberlin terwijl Nicole Fiorentino Corgan regelmatig uit de brand helpt bij de hoge zanglijnen, die hem soms moeilijk afgaan. Hij begint de show wat verveeld lijkt het, maar hij ontdooit en maakt zelfs wat grapjes.

Met zes nummers van de laatste plaat was er meer dan voldoende tijd ingeruimd voor de gloriedagen uit de jaren negentig waarbij zeker vier van de vijf Mellon Collie singles goed aansloegen. Een show in een relatief intieme setting als deze is er papier een om niet snel te vergeten en de band heeft daar absoluut live aan bijgedragen met hun sterke spel en gevarieerde setlist.

Setlist:

 • Tonite Reprise
 • Tonight, Tonight
 • Cherub Rock
 • Starz
 • Space Oddity
 • X.Y.U.
 • Quasar
 • Pinwheels
 • Disarm
 • Bullet with Butterfly Wings
 • Oceania
 • Ava Adore
 • The Imploding Voice
 • Thirty-Three
 • If There Is a God
 • One Diamond, One Heart
 • Zero
 • Today
 • Pale Horse
 • Stand Inside Your Love
 • United States
 • ?The Celestials
 • Porcelina of the Vast Oceans