Summer Darkness 2013: Dag 1

Het gothic lifestyle festival Summer Darkness start dit jaar in de warmte van een zeldzame hittegolf. Terwijl het lijkt alsof het hele centrum aan het smelten is, wordt de opening verzorgd in de Leeuwenbergh kerk, een van de vijf locaties van het festival. Naast de kerk staan Tivoli de Helling, Tivoli Oudegracht, de Ekko en het Domplein tijdens het weekend open voor bezoekers. Bij binnenkomst is er een ware high tea (gelukkig met ice tea) en orgelmuziek in steampunk stijl. Na een korte toespraak van organisator Kees de Brouwer is het festival geopend en is het meteen tijd voor de eerste band?Schwarzblut.

Summer Darkness 2013
Schwarzblut

Deze Nederlandse band voegt Duitse romantische gedichten met experimentele electromuziek met een duister karakter samen. De combinatie van de kerk, de outfits en het filmscherm is passend, al is het wel even wennen om op klaarlichte dag, zittend in een kerk, naar deze muziek te luisteren.?Nummers als ‘Nomen est Omen’ en ‘Das Mandat’ overstijgen deze ongemakkelijkheid gelukkig en het drukke bewegen van de zanger voorkomt dat het geheel al te statisch wordt.

Summer Darkness 2013
Schwarzblut in de Leeuwenbergh Kerk

Op het Domplein speelt op vrijdag een grote vari?teit aan muziek, waaronder?Pre/Verse en Roma Amor. Leuk is de Nederlandse keltische folkband?Finvarra, waarbij het publiek voor het podium niet stil bij kan blijven staan. De band heeft mooie samenzang. Ook de solozang van de zangeres en de percussioniste zijn erg sfeervol. De afwisselend snellere en tragere stukken zorgen ervoor dat er een gezellige danssfeer op het Domplein ontstaat met walsen en polka’s. Door de organisator omschreven als het hart van het festival, maakt het Domplein deze status zeker waar op deze zonnige middag. Het plein?trekt?ook bezoekers van buitenaf aan die hierdoor de mogelijkheid hebben om gratis kennis te maken met het festival dat zoveel kleurrijke figuren naar Utrecht brengt.

Summer Darkness 2013
Kai Schwenkler van Pre/Verse op het Domplein

Totaal anders is de sfeer in Tivoli de Helling, waar de nacht al lijkt te zijn ingezet met Diorama?en een volle zaal vol ingewijden. De muziek is er zeker niet minder om. De Duitse formatie geeft met hun combinatie van electro en gothic een onheilspellende show weg. De energie van de band op het podium laat zien dat er niet veel meer nodig is dan een paar lichteffecten om hun muziek tot zijn recht te laten komen.?Opvallend zijn de nummers ‘Synthesize Me’ en ‘Child of Entertainment’, waar de muziek zo goed opgebouwd wordt dat niemand meer echt stil kan blijven staan.

Summer Darkness 2013
Diorama

Summer Darkness 2013

Hetzelfde geldt voor de Nederlandse act?Grendel. Wat met de opening ‘Harsh Generation’ meteen duidelijk wordt, is dat dit optreden voor de serieuze hardtrance liefhebber bedoeld is. Met een?minimaal achtergrondfilmpje en een flinke dosis enthousiasme op het podium wordt het publiek voor de volle duur van het optreden aan het dansen gehouden. Ondanks het feit dat de de electro-industrial muziek op het eind wat eentonig begint te worden, smaakt het optreden in de Helling duidelijk naar meer. Afsluiter ‘Zombienation’ is een heftige en goed gekozen afsluiter van een levendig optreden.

Summer Darkness 2013
Grendel in actie in Tivoli de Helling

Summer Darkness 2013

Tekst: Lisanne Walma
Fotografie: Nando Harmsen