Baroness – Live at Maide Vale BBC

Baroness live

(EP – Relapse Records) 2012 was niet het meest gelukkige jaar voor John Dyer Baizley van Baroness. De tournee van het derde album Yellow & Green kwam tot een abrupt eind toen de bus verongelukte. Moeizaam herstel volgde en twee bandleden stapten op.

Om de herintreding te vieren brengt de band de EP Live at Maide Vale uit met vier nummers van hun laatste plaat, opgenomen in Engeland voor de crash. ‘Take My Bones Away’ en ‘March to the Sea’ zijn logische keuzes. Deze twee rockende nummers behoorden tot de top van de dubbel-lp van vorig jaar. Deze versies verschillen nauwelijks van de studio-opnames en dat is jammer.

‘Cocainium’ en ‘The Line Between’ zijn goede voorbeelden van de nieuwe richting van de band, sludge is het zeker niet meer te noemen. Het eerstgenoemde nummer was op Yellow een aardig intermezzo maar is hier wat minder uitgewerkt. Als het tempo in de refreinen wat omhoog gaat klinkt Baizley nogal dof en is zijn gitaarwerk ook minder goed te horen. Gemiste kans dit. Gezien de lengte en het aantal fillers zullen veel mensen ‘The Line Between’ op Green misschien niet eens gehaald hebben. Dat is zonde want het is een lekker nummer met een begin dat nog iets van de oude band laat horen. Opnieuw, deze versie is niet heel helder qua geluid.

Deze live EP is alleen voor de echte fans. Het artwork van de one sided LP is schitterend, maar de nummers verschillen nauwelijks van hun studio-opnames terwijl de productie ook wat te wensen overlaat.