August Burns Red – Rescue & Restore

august-burns-red-rescue-and-restore-roar?(Album – Solid State / Suburban) August Burns Red is met Rescue & Restore alweer toe aan de zesde studioplaat, mits je kerstalbum Sleddin’ Hill meerekent. Waar elke nieuwe plaat van het vijftal de overtreffende trap van de voorganger is, is dit dan ook de logische stap na het in 2011 uitgebrachte Leveler.

Verwacht dus nóg zwaardere en snellere instrumentatie, meer invloeden uit andere genres en een snaarstrakke productie. Maar of de band hiermee een betere plaat heeft afgeleverd is nog maar de vraag. De bij vlagen technische metalcore van de band is de laatste jaren wat logger geworden, maar door de telkens zo heldere sound beschikt het ook over een bepaalde catchyness. Neem bijvoorbeeld ‘Spirit Breaker’, met z’n cleane intro en middenstuk, en z’n catchy gitaarlijnen en vocals.

‘Creative Captivity’, met een Oosters snaarinstrument in de intro, Caribische percussie in het middenstuk en trompet in de tweede helft, is niet alleen hét voorbeeld van een nummer waar de band andere invloeden durft te gebruiken, het is ook een turning point in de plaat. Na een ietwat magere eerste helft, volgt namelijk een veel sterker en krachtiger tweede bedrijf.

Songs als ‘Fault Line’ en ‘Animals’, waar de band zwaarder dan ooit tevoren klinkt, of het oprechte ‘Echoes’, het zijn allemaal instant liveklassiekers. Echter, waar voorgaande platen ook kwalitatief een stapje verder waren, is Rescue & Restore niet beter of sterker als Leveler. Dit zit hem in het gebrek aan afwisseling. Want waar songs op voorgaande platen nog vrij veel variatie kenden, is dat hier helaas tot een minimum beperkt. En dat is op z’n minst vreemd te noemen, want August Burns Red claimt in diverse interviews idee?n te over te hebben. Laat ze die dan ook maar uitwerken.