Summer Darkness 2013: Dag 3

Op de laatste dag van het festival staan er nog zeer veel bands op het programma. Bij de Dom wordt goed gezongen door het Nederlandse?La Lune Noire.?Wat echter wat wel een beetje ontbreekt is de show. Het is te warm voor de artiesten om hun kostuums aan te houden en hoewel een paar losse danseressen de electromuziek omlijsten, ziet de band er toch een beetje uitgekleed uit op het Domplein. Deze act zou beter tot zijn recht komen in een donkerdere omgeving zoals de Spiegelbar of de Helling. Er is hierdoor helaas ook weinig beweging in het publiek te krijgen.

Summer Darkness 2013
La Lune Noire

Summer Darkness 2013

In de Leeuwenbergh kerk is voldoende ruimte voor vrij gemaakt voor het Nederlandse?Kelten Zonder Grenzen. Deze plezierige sprookjesmuziek trekt namelijk al snel de dansers in het publiek de vloer op.?Daar is op zich niets mis mee, al mist de act soms wel iets extra’s voor degenen die graag naar een optreden kijken. Gelukkig wordt de muziek af en toe wat sterker aangezet door drums, wat een beetje leven op het podium brengt.

Terwijl in Leeuwenbergh Orfeo de mensen verleidt tot het vormen van een?magische cirkel, begint in Tivoli de Helling de Spaanse EBM act?T3rr0r 3rr0r. De muziek laat qua stemgebruik en variatie nog wel wat te wensen over. Het optreden is erg afhankelijk van geforceerde publieksinteractie en mist nogal wat aan inhoud en voorbereiding. Hoewel de Helling het dit weekend presteert?om, ondanks het tijdstip of het weer buiten, in een danstent te veranderen, is het enthousiasme bij deze band toch wel wat minder.

In Tivoli Oudegracht laat de Zweedse singer-songwriter?Karin Park?zien dat er ook ruimte is op Summer Darkness voor wat meer popachtige muziek. Samen met haar drummer zet ze een aardige tweemansshow neer met veel beweging op het podium. ‘Thousand Loaded Guns’ is een erg goed nummer waarin de zangeres de veelzijdigheid van haar stem toont in combinatie met een duistere sfeer.

Een snelle blik op Sixth June?in de Spiegelbar laat zien dat de belichting niet echt top is. De zangeres is nauwelijks zichtbaar en roept ook iets over technische mankementen. Het is jammer dat haar synth-pop-optreden zo niet volledig tot zijn recht komt, want de dancebeats zijn heel aardig.

De electro-industrialband?Alien Vampires in de Helling begint overtuigend. Hier voegen het videoscherm en de schmink daadwerkelijk iets toe aan het geheel. Na een aantal nummers lijkt het helaas toch een beetje een herhaling van zetten, en is er meer sprake van een dj dan een band. Dit is zeker het geval als de zanger stemgebruik verruilt voor het constant aanmoedigen van het publiek. Niet alle nummers zijn even sterk en de zogenaamde shock value van de videobeelden is er na een paar nummers ook wel een beetje vanaf.

Summer Darkness 2013
Alien Vampires maakt verwachtingen niet waar

De Noors/Deense formatie?Apoptygma Berzerk?schept moeiteloos de festivalsfeer van een late avond buiten op een grasveld, maar dan binnen in Tivoli Oudegracht. De futurepop van de band is erg professioneel en ook de cover van ‘Love Will Tear Us Apart’ is mooi gedaan. Met veel flitsende lichten en gespring wordt de zaal in beweging gezet. Uitblinkers zijn ‘Unicorn’ en ‘Until the End of the World.’

Summer Darkness 2013
Apoptygma Berzerk in Tivoli Oudegracht

Summer Darkness 2013

Bij het Amerikaanse?The Soft Moon?wordt het publiek gevangen in een wolk van geluid. De laatste act van het festival is instrumentaal overdonderend met bandleden die geconcentreerd in hun muziek zitten en het publiek meenemen in hun wereld. De post-punkmuziek is duister, en erg ongemakkelijk om naar te luisteren, maar daarom wel erg goed gedaan. Een voorbeeld hiervan is ‘Circles.’

En zo eindigt de elfde editie van het festival.?Veel muziek tijdens het?weekend is opvallend goed en met liefde gemaakt en er zitten genoeg bands tussen die voor een groter publiek ook interessant kunnen zijn. Daarnaast zijn er uiteraard genoeg acts die wat meer voor de liefhebber zijn, of die gewoonweg nog niet zo goed in elkaar zitten. De variaties in locaties en muziek pakken zeer goed uit, de afwisseling houdt het festival spannend.?Het is leuk dat een deel van de bands Domplein aandoet en de niet-ingewijden een kans krijgen om mee te genieten, want Summer Darkness is een erg gezellig festival.

Tekst: Lisanne Walma

Fotografie: Nando Harmsen