Fear Factory @ Dynamo, Eindhoven

Een gegarandeerde uitverkoper noemde Dynamo het zelf al en veel zal het niet gescheeld hebben. De iconische jaren negentig-band?Fear Factory?is vandaag de dag zelden te spotten op iets anders dan festivals lijkt wel. De mannen waren volgens hun site ook van mening dat ze op het inmiddels ter ziele gegane Dynamo Open Air speelden. Gelukkig maakt Fear Factory er overal wel een feestje van.

Opwarmer is?Spoil Engine,?een Vlaamse band met Nederlandse zanger en drummer. Dat betekent dus 60% Vlaams. De band heeft een sterk melodieus geluid met thrash-invloeden en brengt die ook op een gedegen wijze ten gehore. Spectaculair noch aansluitend is het niet, maar de strakke performance heeft het vijftal support-slots opgeleverd voor Megadeth en Coal Chamber. Het werkt dus wel. Het publiek lijkt er vanavond niet echt warm voor te draaien, maar dat hoeft met deze temperaturen niet.

De headliner komt meteen na de soundcheck op en dan staat ook het publiek in de startblokken. De opener ‘Shock’ is tekenend voor de set, het oude werk domineert. Die opener dreunt lekker door trouwens, het volume staat goed open. ‘Edgecrusher’ sluit daar naadloos op aan, ook een favoriet natuurlijk. De interactie binnen de band blijft beperkt, alles gaat heel natuurlijk. Burton C. Bell en Dino Cazares als oerleden, samen met twee groentjes. Het loopt als een trein.

Het nieuwe werk valt op, maar krijgt de voetjes niet van de vloer.?The Industrialist?is een plaat die veel atmosferischer is, soms bijna statisch door de snelheid waarop gespeeld wordt. Nee, de back catalogue van de band scoort punten. Bij ‘Martyr’, van die allereerste gaan de handjes meteen op elkaar. Ook favorieten als ‘Replica’ en ‘Linchpin’ mogen op bijval rekenen.

Zo spelen de mannen uit Los Angeles anderhalf uur. Dan is het plots afgelopen en schalt ‘Don’t You Forget About Me’ van Simple Minds uit de speakers.