King Diamond @ 013, Tilburg

Het heeft een tijd geduurd voordat de iconische zanger weer op tour ging.?King Diamond?was zes jaar lang van de podia verdwenen en keerde pas in 2012 terug op de festivals. Dat vanwege gezondheidsproblemen, maar deze zijn door een gezondere levensstijl verholpen en hij tekende zelfs voor de komende drie albums een deal bij Metal Blade.

Maar goed, vandaag is Kim Bendix Peterson (klinkt een stuk minder duister) met zijn band in de Tilburgse poptempel voor een show die anderhalf uur zou duren, zonder voorprogramma. Je moet van goede huize komen om daar wat van te maken natuurlijk, maar de zaal staat lekker vol. Dat heeft ook wel te maken met het vergrote podium, het grootste dat 013 tot dusver heeft gehad, meldt het podium op Twitter vandaag.

king_diamond-1

Voor op het podium staat een hek, met om het drumstel heen een verhoging. De verlichting is sfeervol en de muziek spookachtig. Het pentagram op de achterwand licht onheilspellend rood op. Denk aan het spookhuis in de Efteling, maar dan de heavy metal-versie. De band komt op met ‘The Candle’ en heeft het publiek meteen bij de haren de show in gesleurd. ‘Welcome Home’ kent een act met grootmoeder in een rolstoel. Niet alleen een stukje muziek vanavond, maar ook volop carnavalesk toneel.

king_diamond-3

Met de danseres die de band bij zich heeft worden sommige nummers, zoals ‘Voodoo’ een stuk meeslepender. De band speelt strak en de stem van King zelf is ook prima bij, hoewel de in de hoek van het podium verstopte zangeres stiekem wel wat ondersteuning biedt. Soms is het ook niet duidelijk of de Deense zanger inderdaad zingt. Hoogtepunt is wel ‘Come To The Sabbath’, waar het publiek ook meteen op meedoet. Tijdens de eerste encore komt er nog een Mercyful Fate-klassieker langs (een cover is het niet als het je eigen bandje was, toch?) met ‘Evil’.

Na twee nummers tijdens de encore verlaat de band nogmaals het podium en komt nog één keer terug. ‘Black Horsemen’ is de afsluiter meteen, want na een goede vijf kwartier is het genoeg geweest. Dat is opvallend kort vergeleken met de oorspronkelijk aangekondigde drie uur. Enfin, King Diamond weet hoe hij een theatrale show weet neer te zetten die meeslepend en vermakelijk is, dat is hij in ieder geval niet verleerd.

king_diamond-5

king_diamond-4

king_diamond-1-2

Tekst: Guido Segers

Fotografie: Paul Verhagen